AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Hanna, Gerald en Janet

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 155.

Geen Ziggo Dome
Slecht nieuws voor de liefhebbers van Richard Strauss’ muziek. Hij is op dit moment niet op tournee. Spotify weet niet altijd goed raad met iets anders dan liedjes van artiesten.

Pappa Techno
De invloed van componist Karlheinz Stockhausen is nog altijd merkbaar in de wereld van de techno.

Elīna is Dalila
Het nieuwe seizoen van de Metropolitan Opera in New York, onder muzikale leiding van Yannick Nézet-Séguin, opent eind september met Samson et Dalila. Het lijkt een modern vormgegeven productie te worden.

Marcel (in)flight
Tenor Marcel Reijans bekeek het inflight-programma van zijn KLM-vlucht en ontdekte zichzelf op het scherm.

Zofia in Vlaanderen en Nederland
Mezzosopraan Zofia Hanna, vorig jaar afgestudeerd van de Dutch National Opera Academy, zingt komend seizoen in twee Belgische producties. Gelauwerd regisseur Frank Van Laecke maakt een moderne enscenering van Bizets Carmen, waarin Zofia de rol van Mercedes zingt. Later in het seizoen is ze te zien in de door de jonge regisseur Tom Goossens gemaakte adaptatie van de opera Macbeth, die dan Banket! heet.

Addio
In opera wordt er veel en doorgaans nogal langdradig afscheid genomen, van het leven, van een geliefde of van een klein tafeltje. Dat laatste afscheid werd over het hoofd gezien door de samenstellers van deze weenlijst.

Nu al winter?
Vanessa van Barber staat op het programma van Glyndebourne dit jaar. We herinneren ons een uitvoering van deze aria uit die opera op de Amsterdamse Uitmarkt. Ongeveer op het moment dat de zangeres het lied inzette – het was eind augustus – daalde een zeer hoorbare stortbui neer op het theater van zeildoek.

Plácido on the move
Wonderbejaarde Plácido Domingo heeft zijn baton na Die Walküre in Bayreuth snel opgeborgen en is naar Salzburg gereisd. Daar zingt hij Zurga in de Festspiele-productie van De Parelvissers. Na de tenorrol van Nadir, die hij in het verleden zong, vormt de baritonrol van Zurga zijn honderdvijftigste operadebuut.

Nadines eersteling
Sopraan Nadine Sierra is net dertig geworden, voelt zich in volle bloei en brengt haar eerste solo-cd uit. Op There’s a Place for Us staat uiteraard ‘Somewhere’ uit West Side Story en naast ander werk van Bernstein en werk van Villa-Lobos ook ‘No word from Tom’ uit The Rake’s Progress.

Dame Janet verjaart
Levende opera- en liedlegende Janet Baker is vandaag jarig.

Kiezen
Van welke zangeres is de mooiste? Jessye, Renée, Lisa of toch Charlotte Margiono?

Wa-wa-wa-waanzinnig zingen
Splendor, het bruisende collectief van musici en vocalisten in het centrum van Amsterdam, start weer een kinderkoor.

Degelijk muziekonderwijs
Bas-bariton Gerald Finley heeft les van Gary Coward. Drie van die sessies staan op YouTube.

Vorig artikel

Eva-Maria Westbroek in seizoen 2018/2019

Volgend artikel

Annemarie Kremer in seizoen 2018/2019

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.