BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 35 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 35 (25 – 31 augustus 2018) aandacht voor de stream van Trouble in Tahiti met Quirijn de Lang en voor de muziek van Rameau tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht.

Video

Quirijn de Lang. (© Dik Nicolai)

Bernstein op Opera Vision
Op zaterdag 25 augustus – Leonard Bernsteins honderdste geboortedag – is Trouble in Tahiti voor het eerst te zien als stream op OperaVision. Voor deze opera schreef Bernstein tekst en muziek. In de productie van Opera North worden de hoofdrollen gezongen door de Nederlandse bariton Quirijn de Lang (Sam) en sopraan Wallis Giunta (Dinah). Het artistieke duo werd gevormd door dirigent Tobias Ringborg en regisseur Matthew Eberhardt. De voorstelling is vanaf 19.00 uur te zien en blijft tot eind november online.
Opera Vision: zaterdag 25 augustus om 19.00 uur en daarna on demand.

Hedendaags portret Tsjaikovksi
Arte zendt zondagavond laat een documentaire uit die het levensverhaal van componist Tsjaikovski op een “radicaal nieuwe manier” toont, als een videodagboek. De film zoomt in op de relaties van de Rus, zowel zijn huwelijk als zijn verhoudingen met mannen.
Arte: zondag 26 augustus om 00.20 u.

Oude muziek uit het zuiden
Dwaal over de Middellandse Zee met het ensemble L’Arpeggiata onder leiding van Christina Pluhar. Daarvoor nodigt Culturebox u uit met een opname vanaf het Festival de Sablé 2018. De solisten zijn sopraan Céline Scheen en alt Vincenzo Capezzuto. Het optreden is als stream op te vragen bij Culturebox.
Culturebox: on demand.

House of the dead
De Bayerische Staatsoper presenteerde eind juni een productie van de opera Uit een dodenhuis van Leoš Janáček, die zijn werk baseerde op een roman van Dostojevksi. De enscenering werd gemaakt door Frank Castorf, voor het orkest van de Staatsoper stond Simone Young. In de cast ziet u onder anderen Peter Rose en Bo Skovhus. De opname staat de komende twee maanden online.
Culturebox: on demand.

Audio

Juliane Banse. (© Elsa Okazaki)

Jeths en Bartók in Matinee
De zomerherhaling van de NTR Zaterdagmatinee bestaat deze week uit vocaal werk van de componisten Willem Jeths en Béla Bartók. Jeths’ The Tell-Tale Heart werd dit seizoen in het Amsterdamse Concertgebouw gezongen door Juliane Banse. Daarna stonden Michelle DeYoung en Mikhail Petrenko op het podium in Hertog Blauwbaards burcht. Het Radio Filharmonisch Orkest begeleidde onder dirigent Jaap van Zweden.
NPO Radio 4: zaterdag 25 augustus om 14.00 u.

On the Town in de Albert Hall
De BBC Proms besteedt aandacht aan het werk van Leonard Bernstein met een uitvoering van zijn muziek voor de Broadwaymusical On the Town. John Wilson dirigeert het London Symphony Orchestra en de solisten: Nathaniel Hackmann als Gabey en Louise Dearman als Hildy.
BBC Radio 3: zaterdag 25 augustus om 20.30 u.

Rameau 1
Een hele avond Rameau biedt het Utrechtse Festival Oude Muziek. Het concert met werk van de componist uit Dijon wordt gegeven door Vox Luminis onder leiding van Lionel Meunier in de Grote Zaal van TivoliVredenburg.
NPO Radio 4: zondag 26 augustus om 20.00 u.

Rameau 2
Ook Les Boréades van Rameau staat geprogrammeerd tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht. Collegium 1704 onder leiding van Václav Luks voert het uit, met vocale medewerking van onder anderen Caroline Weynants en Benedikt Kristjánsson.
NPO Radio 4: woensdag 29 augustus om 20.00 u.

Verdi in de Proms
Sopraan Lise Davidsen en mezzo Karen Cargill zijn twee van de vocale solisten in het requiem van Verdi. Het wordt uitgevoerd in het kader van de BBC Proms door het London Philharmonic Choir en het London Philharmonic Orchestra onder leiding van Andrés Orozco‐Estrada.
BBC Radio 3: donderdag 30 augustus om 20.30 u.

Gabetta en Goerne
Een week geleden speelde celliste Sol Gabetta en zong bariton Matthias Goerne tijdens het festival van Luzern. Begeleid door pianist Kristian Bezuidenhout brachten de twee werk van Schumann, Mendelssohn en Schubert.
NPO Radio 4: vrijdag 31 augustus om 20.00 u.

Weektip

De bakermat van opera
Interessant nieuws voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van opera. Binnenkort verschijnt het boek Venetiaanse Zangen, met als ondertitel ‘Opera in Venetië’. Auteur Willem Bruls leert de lezer welke uitwerking de magie van Venetië heeft gehad op zijn muzikale bewoners en wat de betekenis is geweest van de componisten voor de lagunestad. Het boek van uitgeverij Atlas Contact verschijnt op 1 oktober. Er komt ook een radioserie rond het thema. Binnenkort leest u er meer over op Place de l’Opera.

Naast Monteverdi was Francesco Cavalli één van de vooraanstaande componisten in het Venetië van de zestiende eeuw. Zijn opera Erismena werd vorig jaar gebracht door het Festival d’Aix-en-Provence. Francesca Aspromonte zong de titelrol, Carlo Vistoli was Idraspe. Het ensemble Cappella Mediterranea stond onder leiding van Leonardo García Alarcón. De Franse tv maakte een opname, die nog online te vinden is.

https://www.youtube.com/watch?v=qMaNI2f6Ufc

Vorig artikel

Thomas Oliemans in seizoen 2018/2019

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Katrien, Noah en Russell

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.