AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Angel, Renée en Simon

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 157.

Bent u een prinses?
Het filmpje ging de laatste dagen rond op het web: kleine kinderen die niet voorbereid zijn op een gesprek met een operazangeres treffen voor de camera sopraan Angel Blue – ze was een paar jaar geleden in de Ziggo Dome in de entourage van Plácido Domingo.

Ook te zien in NL
Tenor Lawrence Brownlee is eind oktober in Nederland en zingt vanaf 16 juni 2019 in Luik een serie voorstellingen van Bellini’s Puritani.

Eén doorhalen in de opera
Sommige (opera)concertbezoekers mogen graag op de sociale media hun weerzin uiten tegen wat andere mensen in het publiek allemaal fout doen, zoals verkeerd gekleed zijn, te laat komen, te vroeg weggaan, te vaak op de smartphone kijken of te staand applaudisseren. Het hinderlijk getik van breinaalden is echter vrijwel verdwenen uit de zalen.

Kunst of kitsch
Het parkeerterrein van de Staatsopera van Estland heeft een bijzondere entree.

https://twitter.com/konstruktivizm/status/1036270030084820995

Online streams
Sinds kort is er Primephonic. Die deed nog niet mee in deze vergelijking van online muziekdiensten door de website The Wagnerian.

Het is weer voorbij die mooie zomer
Günther Groissböck heeft een alternatief voor de klassieke postzomerhit.

Operalia-winnaars
De Operalia-competitie van dit jaar is afgerond in Lissabon. Pavel Petrov en Emily D’Angelo wonnen de belangrijkste prijzen.

Renées Danny Boy
Via de website van Forum Opéra kunt u de opname terugzien van het optreden van Renée Fleming tijdens de begrafenis van senator John McCain. De kenners vonden het zowel verschrikkelijk als geweldig. Oordeel zelf.

Adieu Sir Peter
Op 11 september is het een jaar geleden dat Sir Peter Hall overleed. Hij maakte ensceneringen voor onder meer het Royal Opera House, de Metropolitan Opera en het Glyndebourne Festival. In Bayreuth was hij regisseur van Der Ring des Nibelungen. Voormalig Reisopera-directeur Guus Mostart was er zijn rechterhand. Hall wordt volgende week herdacht in een bijeenkomst in Westminster Abbey in Londen.

Boris opent seizoen
Liever dan een openingsgala zien we een openingsknaller. En dat is precies wat de NTR ZaterdagMatinee komend weekend brengt.

Dame’s gala
Dame Kiri Te Kanawa is komende weken in Nederland voor de rol van juryvoorzitter tijdens het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch. Daarna staat het gala van haar Foundation, in Wigmore Hall, op het programma. Jake Heggie, die een liedcyclus voor haar componeerde, is één van de gasten.

Wagner in Israël
Muziek van Wagner op de radio in Israël is hoogst ongebruikelijk. De site van Haaretz heeft het verhaal over die ene keer, afgelopen vrijdag.

https://twitter.com/WagneroperaNET/status/1036878712850001920

Simons statement
Simon McBurneys regie van Die Zauberflöte gaat dit weekend in reprise bij De Nationale Opera. Zijn gedachte over het effect van muziek is mooi om mee te nemen naar de voorstelling.

Het nieuwe boek van John
Het Britse radiostation Classic FM is nogal nadrukkelijk op Twitter aanwezig met meestal niet meer dan een foto van een blije plaatjesdraaier. Maar wie een heus boek schrijft, verdient een vermelding in Cité.

Vorig artikel

Gergiev dirigeert eerste akte Walküre

Volgend artikel

Vrijdagconcert opent met Roméo et Juliette

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.