AchtergrondBinnenkort

Martijn Sanders in seizoen 2018/2019

Komend seizoen klinken overal in de wereld weer Hollandse stemmen op de operatonelen. Place de l’Opera blikt in de agenda’s van de bekendste namen. Waar staan ze en wat zingen ze? In deel 10: Martijn Sanders.

Martijn Sanders is in 2018/2019 druk met Verdi. (© Marjolein Vinkenoog)

“Altijd goed voorbereid”, zo kopte Place de l’Opera een uitgebreid interview met Martijn Sanders in 2017. De bas-bariton maakt al twintig jaar carrière in binnen- en buitenland. Met rollen als Figaro, Papageno, graaf Almaviva, Don Giovanni en Guglielmo heeft hij een onverwoestbare reputatie opgebouwd.

In het komende seizoen is Sanders veel te vinden in het Theater Aachen, net over de grens bij Maastricht. Daarnaast geeft hij meerdere optredens in eigen land.

Vijf sterren

Op 15 december werkt Martijn Sanders mee aan een bijzondere NTR ZaterdagMatinee in het Concertgebouw. Op het programma de zelden uitgevoerde opera A village Romeo and Juliet van de Britse componist Frederick Delius. De titel verwijst naar Shakespeare, maar het verhaal gaat over een liefdespaar op het Zwitserse boerenland. De Matinee belooft “een bloedstollend verhaal vol wagneriaanse elementen”.

Sanders zingt onder leiding van Sir Mark Elder en met rugdekking van het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor vier verschillende kleine basrollen. In de cast verder bekende namen als Tim Kuypers, Aylin Sezer, Jeannette van Schaik, Nina van Essen, Raoul Steffani en Leon van Liere. Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

In vogelvlucht

Van 22 september 2018 tot en met 27 januari 2019 zingt Sanders de rol van Fra Melitone in een productie van La forza del destino bij het Theater Aachen. De frater is één van de twee personages die in de marge van het dramatische familieconflict voor ‘comic relief’ zorgt. De productie in Aachen wordt geleid door Christopher Ward en geregisseerd door Jarg Pataki. Er zijn twaalf voorstellingen.

Ook in Aachen zingt Sanders de Marchese D’Obigny in Verdi’s beroemde opera La traviata. De productie van Ewa Teilmans is van 26 september tot en met 3 maart 2019 acht keer te zien. Karl Shymanovitz dirigeert, het centrale liefdespaar wordt gezongen door Larisa Akbari en Alexey Sayapin. De Nederlandse sopraan Kim Savelsbergh zingt Flora Bervoix.

In totaal staat Sanders dit seizoen twintig keer in het Theater Aachen.

Op 17 en 18 november is Sanders te gast in de Stadsschouwburg Mechelen voor operetteconcerten getiteld Wiener Parade.

Op 25 november vertolkt Sanders de hoofdrol van Alfio in Mascagni’s bekende eenakter Cavalleria rusticana. Het gaat om een semiscenische productie van het Filharmonisch Orkest ‘s-Hertogenbosch in de Grote Kerk in Den Bosch. Er zijn die dag twee uitvoeringen: om 15.00 en 20.00 uur. Marene Elgershuizen is Santuzza, Ingmar Ruttens zingt Turridu.

In het Stadthaus Ahaus werkt Sanders op 16 februari 2019 mee aan het jaarlijkse concert van het Euregio Symphonieorchester VHS Ahaus. Hij zingt Il maestro di cappella, een opera-intermezzo voor bas-bariton van Domenico Cimarosa.

Bij de philharmonie zuidnederland zingt Sanders op 26 februari en 1 maart 2019 mee in twee carnavalsconcerten, in het Theater aan de Parade in Den Bosch en in het Chassé Theater in Breda. Hij zingt aria’s en liederen van Donizetti, Verdi, Stolz en Rodgers.

Op 29 maart 2019 zingt Sanders de bassolo in The Crucifixion van John Stainer bij het Leidse koor Con Amore. Tenor Pascal Pittie zingt de andere solopartij, Niek van der Meij bespeelt het orgel en Bernhard Touwen dirigeert.

Tip

Eind dit jaar maakt Martijn Sanders met de Nederlandse Händelvereniging een korte tournee met Händels beroemde oratorium Messiah. Sanders zingt de bassolo, naast sopraan Selma Harkink, alt Ingeborg Bröcheler en tenor Seil Kim. Boudewijn Jansen dirigeert.

Er zijn uitvoeringen in de St. Agathakerk in Lisse (11 december), de Grote Kerk in Naarden (14 december) en het Concertgebouw in Amsterdam (23 december).

Zie voor meer informatie over het seizoen van Martijn Sanders www.martijnsanders.com.

Vorig artikel

Nederlands succes in halve finale IVC

Volgend artikel

Castellucci regisseert Zauberflöte bij de Munt

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.