AchtergrondBinnenkortFeatured

Martijn Cornet in seizoen 2018/2019

Komend seizoen klinken overal in de wereld weer Hollandse stemmen op de operatonelen. Place de l’Opera blikt in de agenda’s van de bekendste namen. Waar staan ze en wat zingen ze? In deel 13: Martijn Cornet.

Martijn Cornet. (© Sarah Wijzenbeek)

Al tijdens zijn studie aan het Amsterdamse conservatorium en bij Opera Studio Nederland stond Martijn Cornet te boek als groot talent. Na zijn afstuderen kwam hij dan ook snel aan de bak. La Juive bij De Nationale Opera, Don Giovanni bij Combattimento, L’isola disabitata bij de Reisopera, verschillende ZaterdagMatinees: zijn naam werd snel bekend.

In 2013 vertrok Cornet naar Duitsland, waar hij bij het Aalto-Musiktheater in Essen een vast contract kreeg. De afgelopen seizoenen vertolkte hij daar talloze rollen, met als toppers graaf Almaviva in Le nozze di Figaro, Papageno in Die Zauberflöte en in december 2016 zijn eerste Wagner, de Heerrufer des Königs in Lohengrin.

Ondanks zijn drukke agenda in Essen was Cornet de afgelopen jaren regelmatig in eigen land actief. Maar seizoen 2018/2019 kleurt helemaal Aalto, met maar liefst tien verschillende rollen.

Vijf sterren

Così fan tutte is de laatste nieuwe productie die het Aalto-Musiktheater komend seizoen brengt. In de nieuwe regie van Stephen Lawless zingt Cornet de hoofdrol van Guglielmo, één van de twee jongemannen die in een weddenschap met Don Alfonso de trouw van zijn eigen geliefde gaat beproeven. Zijn liefje is Fiordiligi, gezongen door Tamara Banješević. Het andere koppel, Dorabella en Ferrando, wordt vertolkt door Karin Strobos en Dmitry Ivanchey.

De productie wordt gedirigeerd door Generalmusikdirektor Tomáš Netopil. De première is op 1 juni. Daarna zijn er tot en met 13 juli nog zeven voorstellingen. Zie voor meer informatie de website van het Aalto-Musiktheater.

In vogelvlucht

Het seizoen bij het Aalto-Musiktheater begint voor Martijn Cornet luchtig: hij zingt de kok Pappacoda in Eine Nacht in Venedig van Johann Strauss (14 september t/m 31 december 2018). Het gaat om een reprise van een productie van Bruno Klimek. Johannes Witt dirigeert.

In een nieuwe productie van Bizets populaire opera Carmen (14 oktober 2018 t/m 17 maart 2019) zingt Cornet de rol van sergeant Moralès. Lotte de Beer voert de regie, Sébastien Rouland dirigeert. De titelrol van de verleidelijke zigeunerin wordt gezongen door Bettina Ranch.

In november en december is het tijd voor Puccini’s klassieker La bohème (2 november t/m 15 december 2018). Cornet zingt één van de kunstenaarsvrienden, Schaunard. Het gaat om een herneming van een productie van Silviu Purcarete. Jessica Muirhead en Carlos Cardoso zingen het centrale liefdespaar Mimì en Rodolfo.

Martijn Cornet kruipt komend seizoen weer in de huid van Papageno in Die Zauberflöte. (© Saad Hamza)

In een reprise van Ezio Toffolutti’s productie van Die Zauberflöte (16 november 2018 t/m 21 april 2019) zingt Cornet een dragende rol: Papageno. Friedrich Haider dirigeert.

Nieuw op het programma in Essen is Der Freischütz van Carl Maria von Weber (8 december 2018 t/m 7 juni 2019). De bekende regisseur Tatjana Gürbaca tekent voor de enscenering, Tomáš Netopil dirigeert. Martijn Cornet zingt de vorst Ottokar, in de hoofdrollen zingen Jessica Muirhead (Agathe), Heiko Trinsinger (Kaspar) en Maximilian Schmitt (Max).

Mariame Cléments productie van Salome (19 januari t/m 10 maart 2019) keert terug op het programma in Essen met de Nederlandse sopraan Annemarie Kremer in de titelrol. Cornet neemt twee partijen voor zijn rekening: de 2. Nazarener en Ein Sklave.

Tip

Martijn Cornet besluit zijn seizoen met Rusalka van Dvořák bij het Aalto-Musiktheater, een herneming van Lotte de Beers productie uit 2015. Place de l’Opera noemde het een “spannende en strak geregisseerde productie”, al had de recensent bedenkingen bij de slotscène. Martijn Cornet leverde een “kleine maar opmerkelijke” bijdrage als de jachtopziener.

In de herneming wordt de titelrol vertolkt door Jessica Muirhead. De Nederlandse sopraan Gabrielle Mouhlen is present als de vreemde prinses. Tomáš Netopil dirigeert. Er zijn voorstellingen op 13 en 30 juni en 7 juli.

Vorig artikel

Ian Bostridge opent Serie Grote Zangers

Volgend artikel

Concertgebouworkest speelt Jeanne d'Arc

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.