Binnenkort

Concertgebouworkest speelt Jeanne d’Arc

Het Koninklijk Concertgebouworkest speelt op 27, 28 en 29 september Jeanne d’Arc au bûcher van Arthur Honegger, “één van de wonderlijkste en meest inventieve oratoria ooit gecomponeerd”, aldus het orkest. Stéphane Denève dirigeert.

De bekende sopraan Christine Goerke zingt één van de solopartijen in Jeanne d’Arc. (© Arielle Doneson)

Jeanne d’Arc au bûcher, gecomponeerd op een libretto van Paul Claudel, beschrijft de laatste uren voor de terechtstelling van de Franse heldin. “Als in een detective wordt de aanloop tot haar doodvonnis gereconstrueerd”, zegt het Concertgebouworkest.

Honegger mixt in zijn werk Bach-invloeden met Frans sfeergevoel en jazzeffecten. De muziek “verschiet voortdurend van stijl en kleur”, beschrijft het orkest.

Het werk is geschreven voor orkest, koor, kinderkoor, vocale solisten en spreekstemmen. Voor de koorpartijen zijn het Rotterdam Symphony Chorus en het Nationaal Kinderkoor geëngageerd. In de vocale cast zijn sopraan Christine Goerke, sopraan Claire de Sévigné, mezzosopraan Judit Kutasi, tenor Jean-Noël Briend en bas Steven Humes te horen. De Franse actrice Judith Chemla vertolkt de spreekrol van Jeanne d’Arc.

De uitvoering wordt geregisseerd door Caecilia Thunnissen. Op 27 en 28 september zijn er concerten in de Grote Zaal van het Concertgebouw, op 29 september komt het gezelschap naar De Doelen in Rotterdam.

Zie voor meer informatie de website van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Vorig artikel

Martijn Cornet in seizoen 2018/2019

Volgend artikel

De Grens: een nieuwe kameropera

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.