Binnenkort

Orkest Achttiende Eeuw op tour met Haydn

Het Orkest van de Achttiende Eeuw en Cappella Amsterdam gaan vanaf 12 oktober op tournee met Die Jahreszeiten. Ze voeren het oratorium van Joseph Haydn onder leiding van Marcus Creed achtmaal uit in Nederland en Italië.

Marcel Beekman zingt de tenorrol. (© Sarah Wijzenbeek)

Haydn schreef Die Jahreszeiten nadat hij met Die Schöpfung een enorm succes geboekt had. Opnieuw leverde baron Gottfried van Swieten de tekst. Haydn was niet helemaal content met het libretto en was bovendien de jongste niet meer (bijna 70 jaar). Het componeren duurde langer dan gebruikelijk, maar in 1801 beleefde het werk met succes zijn wereldpremière.

Die Jahreszeiten is geschreven voor groot orkest, koor en drie solisten. Er zijn vier delen, naar de vier jaargetijden. De lente kleurt Haydn vooral in als een ontworsteling uit de winterkou, terwijl hij over de zomer een haast onaangename loomheid drapeert. In de herfst wordt er gejaagd en in de winter komt ten slotte alles tot rust.

De solopartijen – boer Simon, zijn dochter Hanne en de jongeman Lucas – vertegenwoordigen het landvolk. Bij het Orkest van de Achttiende Eeuw worden de rollen vertolkt door respectievelijk bariton André Morsch, sopraan Ilse Eerens en tenor Marcel Beekman.

De Haydntournee begint op 12 oktober in de Bullekerk in Zaandam. Daarna zijn er uitvoeringen in het Zuiderstrandtheater in Den Haag (13 oktober), het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam (14 oktober), TivoliVredenburg in Utrecht (15 oktober) en De Doelen in Rotterdam (17 oktober). Daarna volgt een korte reis naar Italië, langs Perugia, Bologna en Rome.

Zie voor meer informatie de website van het Orkest van het Achttiende Eeuw.

Vorig artikel

Drie staande ovaties voor Pierre Audi

Volgend artikel

Emma Kirkby zingt en coacht in Nederland

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.