Binnenkort

KCO speelt Die sieben Todsünden

Het Koninklijk Concertebouworkest brengt op 18 en 19 oktober het ‘ballet chanté’ Die sieben Todsünden van Kurt Weill en Bertold Brecht. In de hoofdrollen van Anna I en Anna II is zangeres Wende te bewonderen. Ook Frommermann werkt aan de uitvoeringen in het Concertgebouw mee.

Het Concertgebouworkest waagt zich voor het eerst aan Die sieben Todsünden. (© Anne Dokter)

Die sieben Todsünden is het laatste grote samenwerkingsproject van Weill en Brecht. Het gezongen ballet (dat zonder dans wordt uitgevoerd) volgt Anna I en Anna II tijdens een tocht langs zeven Amerikaanse steden. De zangers van Frommermann vormen de ‘familie’ van de Anna’s, die hun tocht zingend becommentariëren.

Marcus Azzini heeft voor de uitvoering een mise en espace gemaakt, naar een concept van Wende en Dennis Vanderbroeck. De muzikale leiding is in handen van Christian Măcelaru.

Het werk van Weill en Brecht wordt gecombineerd met de Nederlandse première van Lamentation on the Disasters of War, een nieuw werk van Karim Al-Zand, en een deels gezongen suite uit Sjostakovitsj’ opera De neus. De rollen daarin worden vertolkt door bariton Martin Winkler en tenor Jan-Willem Schaafsma. Die sieben Todsünden en De neus werden niet eerder gespeeld door het Concertgebouworkest.

Het concert op 18 oktober maakt deel uit van de serie Horizon, met avontuurlijke concerten rond een actueel thema. Na afloop van het concert is er een Entree Late Night in de entreehal en de Museumfoyer. Rond 22.30 uur geven blazers en slagwerkers uit het orkest een miniconcert in de Koorzaal met muziek van Erwin Schulhoff.

De uitvoering op 19 oktober maakt deel uit van de serie A. Musicoloog Bart Hermans geeft een inleiding en na afloop spreekt artistiek directeur Joel Ethan Fried met Wende, dirigent Christian Măcelaru en een musicus uit het orkest.

Zie voor meer informatie de website van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Vorig artikel

Montserrat Caballé: één van de grootsten

Volgend artikel

Luikse opera brengt komedie van Cimarosa

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.