Binnenkort

Met brengt nieuwe Samson et Dalila in bios

De Metropolitan Opera laat de wereld op zaterdag 20 oktober live meekijken naar zijn nieuwe productie van Samson et Dalila. Het liefdespaar in de opera van Saint-Saëns wordt vertolkt door Roberto Alagna en Elīna Garanča.

Roberto Alagna en Elīna Garanča als Samson en Dalila. (© Ken Howard / Met Opera)

Tenor Roberto Alagna en mezzosopraan Elīna Garanča hebben chemie. In januari 2010 trokken ze een recordaantal bezoekers met een live-vertoning van Carmen vanuit New York; 240.000 mensen zagen wereldwijd de voorstelling. In Samson et Dalila, de seizoensopener van de Met, worden de twee topzangers herenigd.

Alagna vertolkt de rol van Samson, gebaseerd op de Bijbelse figuur Simson, die met zijn bovenmenselijke kracht de strijd van Israël tegen de Filistijnen leidde. Garanča is Dalila, een Filistijnse schoonheid voor wie Samson zwicht. Hij vertrouwt haar zijn grote geheim toe: zijn lange haren zijn de reden van zijn kracht. Als hij slaapt, knipt ze zijn haren af, waarna de Filistijnen hun grote vijand gevangennemen. Maar kort voor zijn sterven herwint Samson zijn kracht en in een kolossale slotscène doet hij de tempel van de Filistijnen instorten.

De Met brengt voor het eerst in twintig jaar een nieuwe productie van Saint-Saëns’ meesterwerk. Regisseur Darko Tresnjak, bekend van de musical A Gentleman’s Guide to Love & Murder, waarvoor hij een Tony Award ontving, creëert een “vivid, seductive staging”, aldus de Met.

Alagna en Garanča hebben de meeste solo’s te zingen, waaronder ‘Mon coeur s’ouvre à ta voix’, maar ook de andere zangers en met name het koor kregen van Saint-Saëns wondermooie muziek toebedeeld. In de cast onder anderen Laurent Naouri, Elchin Azizov en Dmitry Belosselskiy. De muzikale leiding is in handen van Sir Mark Elder.

Samson et Dalila is in Nederland te zien bij verschillende vestigingen van Pathé, Theater de Speeldoos in Baarn en Foroxity Filmarena. De live-vertoning wordt gepresenteerd door Susan Graham.

Hieronder de trailer van de productie:

Vorig artikel

Schone lei voor Sophie de Lint

Volgend artikel

Opera per Tutti opent seizoen met Callas

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.