Binnenkort

Euroscoop opent operaserie 2018/2019

Op vrijdag 9 november opent het operaseizoen in de Euroscoopbioscopen in Schiedam, Tilburg en Maastricht met een avond verismo. De combinatie van de opera’s Cavalleria rusticana en Pagliacci vormt de aftrap van een seizoen met vijf operaklassiekers. Tot mei 2019 staan bekende titels als Don Giovanni en La traviata op het programma.

Jonas Kaufmann is één van de sterren in het Euroscoopseizoen. Hij zingt Turridu en Canio in de openingsvoorstelling Cavalleria rusticana/Pagliacci. (© Gregor Hohenberg)

De Euroscoopvestigingen bieden ook dit seizoen operavertoningen aan. Anders dan vorig jaar gaat het niet om live-vertoningen, maar om opnamen uit theaters in onder meer Madrid, Zürich en Venetië. Eén voorstelling vond in de openlucht plaats: vanuit Bregenz, waar opera’s op een podium in het water worden gespeeld, komt Die Zauberflöte.

Hieronder een overzicht van het seizoensprogramma.

CavPag

De Osterfestspiele in Salzburg trok in 2015 extra veel bezoekers. Dat viel te verklaren door de aanwezigheid van grote namen in het programma. Vooraanstaand dirigent Christian Thielemann stond voor het orkest en Jonas Kaufmann maakte in twee rollen zijn debuut. Hij zong voor het eerst Turridu in Cavalleria rusticana en Canio in Pagliacci. De recensent van de Britse Telegraph had er indertijd vijf sterren voor over. Hij prees het ‘italianitá’ van Kaufmann en Thielemanns “hot-blooded interpretations”, die zijn kwaliteit voor Italiaanse opera bewezen.

Cavalleria rusticana van Mascagni en Pagliacci van Leoncavallo zijn op vrijdag 9 november 2018 te zien.

Don Giovanni in Venetië

In december staat een uitvoering van Don Giovanni op de agenda. De opera is te zien in een opname die in oktober in het Venetiaanse theater La Fenice gemaakt werd. De regie is van Damiano Michieletto. Hij maakte de laatste jaren bij De Nationale Opera in Amsterdam naam met zijn ensceneringen van Il viaggio a Reims en Rigoletto. De opera van Mozart werd gedirigeerd door Stefano Montanari. Alessandro Luongo, Attila Jun, Antonio Poli, Francesca Dotto, Carmela Remigio en Omar Montanari zingen de hoofdrollen.

De productie staat met wisselende bezettingen al een paar jaar op het programma van La Fenice. Op de site Tripadvisor staan recensies van bezoekers aan de voorstelling. Iemand noemt de productie “disgusting” vanwege het nogal realistische karakter, maar een bezoeker uit Australië is vol lof: “Fantastic, simple but innovative staging, beautifully sung and played, and brilliantly acted.”

Don Giovanni van Mozart is op donderdag 13 december 2018 te zien.

Aangrijpende Tosca in Zürich

De opera Tosca van Puccini reist op dit moment door Nederland met twee theaterversies, maar als Euroscoop het stuk vertoont, is het 7 februari 2019 en dan hebben de liefhebbers vast weer zin in het door Puccini op muziek gezette drama van de zangeres Tosca en haar geliefde Cavaradossi.

De opera van Zürich presenteerde in 2008 een productie, volgens de informatie van Euroscoop een “aangrijpende, ademstokkende psychoseksuele studie van drie tragisch en fatalistisch verweven personages”, geregisseerd door Robert Carsen. Emily Magee, Jonas Kaufmann en Thomas Hampson zongen de hoofdrollen.

Tosca van Puccini is op donderdag 7 februari 2019 te zien.

Mozart op het water

De Bregenzer Festspiele speelt opera’s op een immens podium in het water van de Bodensee en dat levert vaak spectaculaire beelden op. In 2013 mocht regisseur David Pountney de waterbühne vullen met zijn enscenering van Mozarts Zauberflöte. Volgens een recensent was er al spektakel vóór het begin van de voorstelling, met een podium dat werd gevuld door een reuzenschildpad en drakenhonden. De productie werd gedirigeerd door Patrick Summers, die voor de Wiener Symphoniker stond. In de hoofdrollen zongen Albert Pesendorfer als Sarastro, Rainer Trost als Tamino en Laura Claycomb als de Königin der Nacht.

Die Zauberflöte is te zien op donderdag 21 maart 2019.

Ermonela Jaho als Violetta

La traviata besluit het seizoen van Euroscoop in mei 2019. De voorstelling werd gespeeld in het Teatral Real in Madrid in 2015. Sopraan Ermonela Jaho, die de rol van Violetta dit seizoen in de grote operahuizen van Parijs, Londen en Berlijn zal zingen, voerde in Madrid de cast aan. Ze was recent in Amsterdam te zien als Antonia in Les contes d’Hoffmann. Haar geliefde Alfredo werd gezongen door Francesco Demuro, zijn vader Giorgio was een rol van Juan Jesús Rodríguez. Het orkest van het Teatro Real stond onder leiding van Renato Palumbo. De nieuwe productie werd geregisseerd door David McVicar.

La traviata is te zien op 10 mei 2019.

Wie naar de opera gaat in een vestiging van Euroscoop, ontvangt bij het bezoek een glaasje bubbels. Er zijn losse tickets te koop – korting voor studenten en senioren – en er is een voordelig abonnement.

Alle voorstellingen in de Euroscoop beginnen met een ontvangst om 18.30 uur. De voorstellingen starten om 19.00 uur. Meer informatie over data en kaartverkoop vindt u op de website van Euroscoop.

Vorig artikel

De Beer regisseert nieuwe Barbier bij DNO

Volgend artikel

Opera Zuid legt laatste hand aan Quiet Place

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.