Binnenkort

De Beer regisseert nieuwe Barbier bij DNO

De Nationale Opera (DNO) brengt op 10 november een nieuwe productie van Rossini’s geliefde komedie Il barbiere di Siviglia in première. De populaire regisseur Lotte de Beer tekent voor de regie.

Lotte de Beer. (© Jochem Jurgens)

Gioacchino Rossini schiep met Il barbiere di Siviglia één van de beste operakomedies ooit geschreven. De opera is gebaseerd op een toneelstuk van Beaumarchais, het eerste uit een trilogie. Mozart baseerde zijn Nozze di Figaro op het tweede toneelstuk uit de reeks.

De jonge Rosina is verliefd op graaf Almaviva, die ze in een vermomming heeft leren kennen. Haar voogd Bartolo wil echter met haar trouwen – om een flinke bruidsschat in de wacht te slepen – en houdt haar angstvallig ‘gevangen’ in hun woning in Sevilla. Door inmenging van de lokale barbier Figaro krijgen de geliefden elkaar uiteindelijk toch.

De Nederlandse regisseur Lotte de Beer keert terug bij DNO. Eerder ensceneerde ze Ringetje, Waiting for Miss Monroe, Hänsel und Gretel en The New Prince. Eind 2017 brak ze internationaal door met een productie van Il Trittico bij de Bayerische Staatsoper in München. Begin dit seizoen regisseerde ze Carmen bij het Aalto-Musiktheater in Essen.

De decors en kostuums worden ontworpen door Julian Crouch, een regisseur, schrijver en ontwerper voor toneel, opera, ballet, film en televisie. De muzikale naam in het artistieke team is dirigent Maurizio Benini, een specialist in het repertoire van Rossini. Hij leidt het Nederlands Kamerorkest en het Koor van De Nationale Opera.

De hoofdrollen worden gezongen door tenor René Barbera (graaf Almaviva), bariton Misha Kiria (Bartolo), sopraan Nino Machaidze (Rosina) en bariton Davide Luciano (Figaro). Twee talenten uit De Nationale Opera Studio zingen kleine rollen: Julietta Aleksanyan is Berta, Martin Mkhize zingt Un ufficiale.

Il barbiere di Siviglia is van 10 november tot en met 2 december tien keer te zien. Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Vorig artikel

B'Rock op tournee met Mozarts requiem

Volgend artikel

Euroscoop opent operaserie 2018/2019

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.