AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Charles, Helena en Barb

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 166.

Licht in de lichtstad
De Parijse Opéra Comique was één van de theaters waar al vroeg scènes uit de opera Licht van Stockhausen werden uitgevoerd. Komende week staat Donnerstag aus Licht op het programma door het ensemble Le Balcon. Dirigent Maxime Pascal vertelt over de voorbereidingen.

https://twitter.com/Opera_Comique/status/1057662046282698752

Toch Halloween
We waren ernstig van plan in deze rubriek geen aandacht te besteden aan Halloween. Dat vinden we te Amerikaans en als we iets griezeligs willen zien, kijken we wel gewoon in de spiegel. Maar deze foto was onweerstaanbaar.

Een ander geluid
De Franse website Forum Opéra brengt een recensie van de opera Benvenuto Cellini in de productie van De Nationale Opera. De voorstelling werd indertijd met veel enthousiasme ontvangen, maar de dvd krijgt van de recensent slechts één hartje. Het Rotterdamse Philharmonisch Orkest brengt volgens de schrijver af en toe de intonatie van de zangers in gevaar, en tenor John Osborn roept gemengde gevoelens op.

Freedom season
Interessante plannen van de Welsh National Opera.

Will you do the fandango?
De film over de popgroep Queen van zanger Freddy Mercury is een succes in de bioscopen. Queen had een hoog operagehalte en dan is deze vraag niet gek.

Geen Monserrat
De New York Times is niet laaiend enthousiast over de Queen-biopic. We hebben het even gecheckt, maar Montserrat Caballé, veelgenoemd in het kader van Freddy Mercury, staat niet op de lijst van karakters die in de film voorkomen.

Prijzenregen
De Opera News Awards zijn voor de veertiende maal toegekend. Regisseur Laurent Pelly en zangers als Luca Pisaroni en Ramón Vargas behoren tot de winnaars, die in april 2019 hun prijs uitgereikt krijgen.

Het paleis van Garnier
Aan de Place de l’Opéra in Parijs staat de Opéra Garnier. De maker, architect Charles Garnier, werd op 6 november 1825 geboren. Er bestaan foto’s van de bouw van zijn operapaleis.

Joyce over Yannick
“This was a game-changing presence on the podium”, wist mezzosopraan Joyce DiDonato meteen toen ze voor het eerst werkte met dirigent Yannick Nézet-Séguin.

Crossover op de hitparade
Het nieuwe album van Andrea Bocelli staat op één in de Billboardlijst.

https://twitter.com/AndreaBocelli/status/1059508643694067713

Plannen genoeg
Robert Holl is deze weken in Nederland voor recitals met pianist Roger Braun en masterclasses voor jonge talenten. Hij kijkt vooruit: “Als ik 75 word, is het Schubert-, Mendelssohn- en Brahmsjaar, dus dan zing ik liederen van die drie componisten.”

O-reader
Niet alleen Lucia di Lammermoor, maar ook Carmen en Cio-Cio-San kwamen voor het eerst tot leven op papier.

Pretty succesful
Sopraan Pretty Yende kon vorige week niet aanwezig zijn bij het afscheid van IVC-directeur Annett Andriesen. Ze had een goede reden.

Neerlands trots
Christian Gerhaher, Elīna Garanča, Stéphane Degout: wie hoort er in dit rijtje óók thuis? Bariton Henk Neven. Hij staat komend jaar in Wigmore Hall in Londen voor een liedrecital. Ook alt Helena Rasker is er op 5 maart te gast, in de serie Contemporary Music met het Ensemble Modern.

Barb doet het weer
Zangeres Barbra Streisand (we zijn fan) heeft ooit het album Classical gemaakt, met onder meer de aria ‘Lascia ch’io pianga’ uit Rinaldo van Händel. Dat kwalificeert haar voor een plaats in deze Cité.

Opera dichtbij
Als we rijk waren, haalden we countertenor Anthony Roth Costanzo naar Nederland en lieten we hem pas weer vertrekken als hij elke school in ons land had bezocht. Vergeet niet te klikken op het eerste YouTube-filmpje in het artikel over zijn bezoek aan een school in de Bronx in New York.

Vorig artikel

Tweeluik over blinden bij Oper Frankfurt

Volgend artikel

Damià Carbonell hoofd artistieke zaken DNO

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.