Binnenkort

Sterfdag Rossini herdacht met festival

Op 13 november is het 150 jaar geleden dat Gioacchino Rossini overleed. Dat gegeven wordt van 6 tot en met 25 november herdacht tijdens een Rossini Festival in Haarlem, Amsterdam en Delft. Centraal staat de première van de nieuwe muziektheaterproductie Rossini.nu van Zangstudio Haarlem.

Acteur Luk de Bruyker (links) in repetitie voor Rossini.nu.

Zangstudio Haarlem maakte eerder de voorstellingen Kenau de Opera en Cajanus – een gigantische opera. Met Rossini.nu geeft het een eigen kijk op de biografie van één van de bekendste Italiaanse componisten. De voorstelling, geschreven door scenarioschrijver Don Duyns, laat een Rossini zijn die “na een slechte kritiek op zijn opera Guillaume Tell niet meer durft te componeren, uit angst voor kritiek”. De productie raakt aan actuele thema’s als burn-out bij jongeren en omgaan met tegenslag in onze succesmaatschappij, aldus de makers.

De Belgische acteur Luk de Bruyker vertolkt de rol van de componist, tegenover de solisten van Quatre Bouches als zijn uitdagers, “plaaggeesten die hem in de aria’s proberen te bewegen om nog één meesterwerk te schrijven: de Petite Messe Solennelle”.

Regisseur Vincent van den Elshout ensceneert Rossini.nu. De voorstelling gaat op 17 november in première in de Doopsgezinde Kerk in Haarlem en is daar ook op 16 november (try-out) en 18 november te zien. Van 23 tot en met 25 november zijn er voorstellingen in Lijm & Cultuur in Delft en de Waalse Kerk in Amsterdam.

Behalve Rossini.nu bevat het Rossini Festival onder meer een debat over omgaan met kritiek en tegenslagen en een Rossini-scratch. Restaurant In den Swarten Hondt zet tijdens de festivalperiode Tournedos Rossini op zijn menu.

Zie voor meer informatie over het festival de website Rossini.nu.

Vorig artikel

The Fat Lady presenteert BAL MASQUÉ

Volgend artikel

Boesch zingt Winterreise in Muziekgebouw

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.