Binnenkort

Boesch zingt Winterreise in Muziekgebouw

Bariton Florian Boesch en pianist Malcolm Martineau voeren op zaterdag 17 november Schuberts bekende liederencyclus Winterreise uit in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Hun optreden is onderdeel van de Serie Grote Zangers.

Florian Boesch. (©Lukas Beck).

Winterreise werd in oktober door de luisteraars van NPO Radio 4 uitgeroepen tot het mooiste klassiekemuziekstuk. Schuberts compositie veroverde plaats één in de Hart & Ziel Lijst van de radiozender, nadat de Matthäus-Passion die plek jarenlang bezet had.

Met Winterreise creëerde Franz Schubert in het jaar voor zijn overlijden één van de absolute hoogtepunten uit het liedrepertoire. Hij schreef zijn cyclus op 24 gedichten uit de bundel Gedichte aus den hinterlassenen Papieren eines reisenden Waldhornisten van Wilhelm Müller. De gedichten vertellen over een jongeman die, afgewezen door zijn geliefde, op reis gaat. De barre, winterse tocht leert hem zichzelf en de wereld kennen.

Bas-bariton Robert Holl omschreef Winterreise vorig jaar in gesprek met Place de l’Opera als een levensreis, een reis die niet deprimerend genoeg kan zijn. “Schubert werd na het componeren van de cyclus ziek, zo aangedaan was hij. En ook zijn vriend Mayrhofer was erg aangeslagen. Je wordt na een Winterreise simpelweg gedeprimeerd. Het gaat in je zitten.”

Bas-bariton en regisseur Marc Pantus, die meewerkte aan een Winterreise-uitvoering door de vijf zangeressen van het Coco Collectief, ziet wel lichte momenten in de cyclus, maar die zijn spaarzaam, vertelde hij aan in een interview. “Hier en daar is er vrolijkheid, maar aan die treurnis ontkom je toch niet.”

In het Muziekgebouw aan ’t IJ geven twee grote namen uit de liedwereld hun interpretatie van het werk: de Oostenrijkse bariton Florian Boesch en meesterpianist Malcolm Martineau. Beiden zijn regelmatig te gast in Amsterdam. Boesch was in november 2016 voor het laatst te horen in de Serie Grote Zangers. Toen combineerde hij repertoire van Schubert met werk van Krenek.

Het recital van Boesch en Martineau wordt voorafgegaan door een kort optreden van de jonge sopraan Helena Koonings en pianiste Heleen Vegter. Hun voorprogramma begint om 19.30 uur, het recital om 20.15 uur.

Zie voor meer informatie de website van het Muziekgebouw aan ’t IJ.

Vorig artikel

Sterfdag Rossini herdacht met festival

Volgend artikel

Charkov Opera op tournee met Parelvissers

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.