BinnenkortBuitenland

Opera Vlaanderen brengt Glass’ Satyagraha

In een paar Nederlandse theaters was recent Satyagraha van Philip Glass te zien. Opera Vlaanderen houdt de aandacht voor de Amerikaanse componist levend met een nieuwe productie van hetzelfde werk, geregisseerd door Sidi Larbi Cherkaoui.

Choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui is artistiek directeur van Ballet Vlaanderen. (© Stephan Glagla)

Satyagraha is geïnspireerd op Mahatma Gandhi’s filosofie van geweldloos verzet. De opera wordt gezongen in het Sanskriet, heeft geen doorlopend verhaal en telt drie aktes. Het stuk wordt beschouwd als een sleutelwerk in het oeuvre van de Philip Glass. De invloed van Indiase muziek is duidelijk aanwezig in de partituur.

Satyagraha maakt onderdeel uit van de ‘portrettrilogie’ van Glass, waarvan Opera Vlaanderen eerder de opera Akhnaten bracht. Destijds verzorgde regisseur en ontwerper Nigel Lowery de enscenering, nu is regisseur en choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui gevraagd.

Het gezelschap belooft “een visionaire benadering”, waaraan dansers van Ballet Vlaanderen en Eastman meewerken. De kostuums komen van Jan-Jan Van Essche, een “opmerkelijke naam uit de Antwerpse modescene”.

Satyagraha wordt geproduceerd in samenwerking met het Theater Basel en de Komische Oper Berlin. In Basel sleepte de voorstelling een nominatie in de wacht voor Der Faust, een belangrijke Duitse theaterprijs.

De muzikale leiding tijdens de speelreeks in Gent (voorstellingen in Antwerpen zijn er niet) is in handen van Koen Kessels, muzikaal directeur van The Royal Ballet in Londen. Hij staat voor het Symfonisch Orkest en het Koor van Opera Vlaanderen.

De Amerikaanse tenor Peter Tantsits zingt de rol van Ghandi. De Canadese mezzo Rihab Chaieb is Kasturbai en de Amerikaanse bas-bariton Justin Hopkins vertolkt Lord Krishna. Andere rollen zijn er voor onder anderen Tineke van Ingelgem, Raehann Bryce-Davis en Denzil Delaere.

Rond de productie organiseert Opera Vlaanderen een Philip Glass-weekend met verschillende randactiviteien, waaronder een voorstelling van Glass’ kameropera In the Penal Colony en een symposium.

Satyagraha gaat op 18 november in première en is tot en met 2 december zeven keer te zien in de Opera Gent. Zie voor meer informatie de website van Opera Vlaanderen.

Vorig artikel

Mallinger op tournee met La voix humaine

Volgend artikel

Opera in de media: week 46 van 2018

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.