Binnenkort

Opera in de media: week 46 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 46 (10 – 16 november 2018) aandacht voor verschillende herdenkingsconcerten van de Eerste Wereldoorlog op 11 november en voor Il bravo van het Wexford Festival.

Video

Shell Shock in Parijs
De Belgische componist Nicholas Lens maakte in 2014 op een libretto van Nick Cave Shell Shock, een opera over de ervaringen van de soldaten in de Eerste Wereldoorlog. Het werk wordt op de dag dat die oorlog honderd jaar geleden eindigde uitgevoerd in Parijs. Arte zendt het concert semi-live uit. Laurence Servaes en Sara Fulgoni zijn enkele van de solisten. Dirigent is Bassem Akiki.
Arte: zaterdag 10 november om 22.45 u.

Tenor Daniel Behle. (© Marco Borggreve)

Vredesconcert
Sopraan Elsa Dreisig, mezzo Ekaterina Gubanova en tenor Daniel Behle zijn enkele van de solisten bij het vredesconcert dat zondag in Versailles wordt gegeven. Op het programma staat onder meer werk van Wagner, Debussy en Ravel. De Wiener Philharmoniker staat onder leiding van Franz Welser-Möst.
Culturebox: zondag 11 november om 15.25 u.

Vredesconcert in Verdun
In de kathedraal van Verdun wordt het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht met een uitvoering van de requiems van Mozart en Saint-Saëns. Solisten bij de Russische Nationalphilharmonie onder leiding van Wladimir Spiwakow zijn onder anderen Sofia Fomina en Anke Vondung.
Arte: zondag 11 november om 17.25 u.

Edisons 2018
In Podium Witteman worden de klassieke Edisons uitgereikt aan jonge en gevestigde namen in de klassieke muziek. Paul Witteman overhandigt de beeldjes aan sopraan Renée Fleming, mezzosopraan Nora Fischer, gitarist Marnix Dorrestein en andere winnaars van de Edison Klassiek.
NPO 2: zondag 11 november om 18.10 u.

Armed man in Berlijn
Op 2 november jongstleden kwamen in Berlijn 2.000 koorzangers uit 27 landen samen voor de uitvoering van The Armed Man: A Mass for Peace van Carl Jenkins. Het World Orchestra for Peace, dat in 1995 door Sir Georg Solti werd opgericht, begeleidde de zangers.
Arte: zondag 11 november om 23.55 u.

Mozart in Lausanne
Recent bracht de Opéra de Lausanne een productie van Mozarts Così fan tutte in een regie van Jean Liermier. Dirigent Joshua Weilerstein stond voor het orkest van het operahuis, solisten waren onder Stéphanie Guérin (Dorabella), Robert Gleadow (Guglielmo), Valentina Nafornita (Fiordiligi) en Joel Prieto (Ferrando).
Arte Concert: on demand.

Tsar in Moskou
Mezzo Live HD biedt op donderdag 15 november een livestream vanuit het Bolshoi Theater in Moskou. De opera The Tsar’s Bride van Nikolaj Rimski-Korsakov wordt uitgevoerd door het koor en orkest van het Bolshoi onder leiding van Tugan Sokhiev. De Russische cast vermeldt de namen van onder anderen Vyacheslav Pochapsky en Olga Seliverstova.
Mezzo Live HD: donderdag 15 november om 17.00 u.

Alma Deutscher. (© Alex Nightingale Smith)

Alma’s opera
Medici.tv zendt de Amerikaanse première van Cinderella uit, een opera van de in 2005 geboren Alma Deutscher. Onder regie van Brad Dalton en geleid door dirigent Jane Glover staan onder anderen Vanessa Becerra en Jonas Hacker op het podium.
Medici.tv: donderdag 15 november om 18.00 u.

Audio

Stravinsky en Boulanger in de Matinee
Tenor Marcel Beekman is frequent in het buitenland te horen en af en toe in Nederland. Deze zaterdag staat hij op het podium van het Amsterdamse Concertgebouw naast mezzosopraan Okka von der Damerau. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor worden geleid door respectievelijk Edward Gardner en Klaas Stok in werken als Le tombeau de Couperin van Ravel en de Psalmensymfonie van Stravinsky. Ook op het programma staat Du fond de l’abîme (Psalm 130) van Lili Boulanger, die honderd jaar geleden overleed.
NPO Radio 4: zaterdag 10 november om 14.00 u.

Zeldzame Mercadante
Kortgeleden bracht het Wexford Festival de opera Il bravo, ossia La Veneziana, ofwel Il bravo van Saverio Mercadante. De componist wordt niet veel gespeeld, maar het op het festival is dit sinds 1988 alweer de zesde Mercadante-opera die aan de vergetelheid wordt ontrukt. Il bravo ging in première op 9 maart 1839 in de Scala in Milaan. De opname die NTR Opera Live uitzendt werd eind oktober gemaakt in het National Opera House. In de titelrol zingt tenor Rubens Pelizzari, andere leden van de cast zijn onder anderen tenor Alessandro Luciano en bariton Gustavo Castillo. Het koor en orkest van de Wexford Festival Opera worden gedirigeerd door Jonathan Brandani.
NPO Radio 4: zaterdag 10 november om 19.00 u.

Sally Matthews. (© Johan Persson)

Tassie van Turnage
De BBC-radio belooft een Britse all star-bezetting voor de uitvoering van Mark-Anthony Turnage’s opera The Silver Tassie, gewijd aan de Eerste Wereldoorlog. In de Londense Barbican Hall speelt het BBC Symphony Orchestra onder leiding van Ryan Wigglesworth en zingen de BBC Singers naast solisten als bariton Ashley Riches, sopraan Sally Matthews en bas Sir John Tomlinson.
BBC Radio 3: zaterdag 10 november om 20.00 u.

Muziekprijswinnaar in Spiegelzaal
In het programma Spiegelzaal ontvangt Hans van de Boom tenor Peter Gijsbertsen, die wordt begeleid door Gilbert den Broeder. Gijsbertsen kreeg afgelopen donderdag de Nederlandse Muziekprijs uitgereikt.
NPO Radio 4: zondag 11 november om 10.00 u.

Mezzo’s bij Ernst Daniël
In het programma van Ernst Daniël Smid hoort u recent verschenen cd’s van Nederlandse talenten. Hij draait onder meer stukken van de cd Revelge, met mezzosopraan Esther Kuiper en bas-bariton Sven Weyens, en van het album Where corals lie van mezzosopraan Ruth Willemse en pianist Vital Stahievitch.
NPO Radio 4: zondag 11 november om 18.00 u.

Mozart in Nijmegen
Het Nederlands Kamerkoor en het ensemble B’Rock reizen door Nederland met een programma dat eindigt met het requiem van Mozart. In het Avondconcert is de uitvoering in Musis Arnhem live te volgen.
NPO Radio 4: maandag 12 november om 20.00 u.

Orfeo met Alarcón
De opera L’Orfeo van Monteverdi wordt uitgevoerd door periodespecialist Leonardo García Alarcón, zijn Cappella Mediterranea en het Namur Chamber Choir. In de hoofdrollen zingen tenor Valerio Contaldo en sopraan Mariana Flores.
BBC Radio 3: donderdag 15 november om 15.00 u.

DoelenEnsemble in Avondconcert
In het Avondconcert van donderdag hoort u een opname die begin oktober gemaakt werd in De Doelen in Rotterdam. Het DoelenEnsemble onder leiding van Arie van Beek voerde toen werken uit van de Nederlands-Zweedse componist Klas Torstensson. Met vocale medewerking van sopraan Charlotte Riedijk klinken onder meer de Urban Songs voor sopraan en groot ensemble.
NPO Radio 4: donderdag 15 november om 20.00 u.

Weektip

Rossini-sopraan
Dit weekend gaat bij De Nationale Opera Rossini’s Il barbiere di Siviglia in première. Sopraan Nino Machaidze zingt de rol van Rosina. In Amsterdam was ze enkele jaren geleden te zien in Il viaggio a Reims. Van begin dit jaar dateert een opname van de opera Guillaume Tell van Rossini in het Teatro Palermo. De sopraan zong de rol van Mathilde, naast Roberto Frontali in de titelrol.

https://www.youtube.com/watch?v=HDMVvRZM2QE

Vorig artikel

Opera Vlaanderen brengt Glass' Satyagraha

Volgend artikel

A Quiet Place met een gouden rand

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.