Binnenkort

De Nationale Opera speelt Enescu’s Oedipe

De Nationale Opera brengt op 6 december een nieuwe productie van George Enescu’s opera Oedipe in première. Regisseur Àlex Ollé keert na Faust en Il trovatore terug in Amsterdam voor de regie. Marc Albrecht dirigeert.

Productiebeeld van Oedipe. (© Petrovsky & Ramone)

Oedipe van George Enescu (1881-1955) is één van de weinige theaterwerken waarin het hele leven van koning Oedipus, zoals opgetekend door tragediedichter Sophocles, wordt verteld. Oedipus doodt zijn vader en huwt zijn moeder, iets wat al bij zijn geboorte voorspeld werd, maar waaraan hij altijd probeerde te ontsnappen. Als de vloek waarheid is geworden, zwerft Oedipus jarenlang rond met zijn dochter Antigone. Componist Enescu gaf hem een mild einde: hij sterft in een heilig woud in de buurt van Athene.

Oedipe is een Franstalige opera met spectaculaire muziek, aldus De Nationale Opera (DNO). De muziek is toegankelijk, met flarden Roemeense volksmuziek en donkere klanken om het noodlot te verklanken.

Àlex Ollé van het theatercollectief La Fura dels Baus – geen onbekende in Amsterdam – maakte in 2010 een nieuwe enscenering van het werk voor de Munt in Brussel. Die productie staat nu voor het eerst in Amsterdam, met het Nederlands Philharmonisch Orkest in de bak en het Koor van DNO op het toneel, aangevuld door het Nieuw Amsterdams Kinderkoor.

De titelrol wordt vertolkt door de bekende bas-bariton Johan Reuter. In de rol van zijn moeder Jocaste is Sophie Koch te horen, die haar debuut bij DNO maakt. Zijn vader Laios wordt gezongen door de Nederlandse tenor Mark Omvlee. Zijn dochter Antigone is een partij voor Heidi Stober. Verder zijn er optredens van onder anderen Eric Halfvarson (Tirésias), Christopher Purves (Créon) en Violeta Urmana (Le Sphinge).

Oedipe gaat op 6 december in première en is tot en met 25 december zeven keer te zien. Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Vorig artikel

Alba Rosa Viva! beleeft derde editie

Volgend artikel

Paul McNamara nieuwe leider DNOA

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.