Binnenkort

Alba Rosa Viva! beleeft derde editie

Na twee edities in Utrecht beleeft het festival Alba Rosa Viva! op 2 december zijn derde editie in het Concertgebouw in Amsterdam. Van 11.00 tot 22.15 uur zijn er vier concerten gepland in de Kleine Zaal, met veel vocale inbreng.

Sarah Wegener is één van de solisten in het avondconcert. (© Simon Wagner)

Het kamermuziekfestival Alba Rosa Viva! is vernoemd naar Alba Rosa Viëtor, een Italiaanse componiste en violiste (1889-1979). De derde editie is voornamelijk gewijd aan vrouwelijke componisten. Artistiek leider Reinild Mees koos repertoire van vrouwen als Clara Schumann, Alma Mahler, Rosy Wertheim en Henriëtte Bosmans. Speciale aandacht krijgt Tansy Davies (1973), dit jaar composer in residence.

Mezzosopraan Adèle Charvet, winnares van het International Vocalisten Concours in 2016, opent de dag samen met cellist Harriet Krijgt en pianist Magda Amara. Ze spelen werken van Fauré, Bosmans en Chaminade.

In het tweede, instrumentale recital staat de muziek van Viëtor, Bosmans, Clara Schumann en Schubert centraal. ’s Middags om 16.30 uur volgt de finale van de Alba Rosa Viëtor Composition Competition. Jonge componisten uit de hele wereld deden daaraan mee. Vijf talenten staan in de finale. Hun composities worden uitgevoerd door het Amatis Trio en de sopranen Lilian Farahani en Katherine Dain. Een jury met onder anderen Calliope Tsoupaki en Willem Jeths kiest de winnaar.

Het festival wordt afgesloten met een avondconcert, dat rechtstreeks wordt uitgezonden op Radio 4. Artistiek leider Reinild Mees zit zelf achter de piano. Verder werkt het Ruysdael Quartet mee en soleren sopraan Sarah Wegener, mezzosopraan Karin Strobos en klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer.

Zie voor een volledig overzicht van het festival de website van Alba Rosa Viva!

Vorig artikel

Zangers uit Die tote Stadt geven lunchconcert

Volgend artikel

De Nationale Opera speelt Enescu's Oedipe

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.