AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Sonya, Anna en Cher

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 170.

All I Want for Christmas is Bach
Nog een dag of wat wachten en dan mag de kerstmuziek aan. Het label Naxos maakte een gegarandeerd Mariah Carey-vrije playlist met onder meer werk van Schumann en Bach.

Diana en Juan Diego zingen in New York…
De New Yorkse Metropolitan Opera komt met een nieuwe enscenering van de klassieker La traviata. De aankleding van Michael Mayer ziet er op de video übertraditioneel uit. Er zijn grote namen gecontracteerd voor de serie van december, die op de vijftiende in de bioscopen te zien is.

…en Zach vindt het nou al niks
Muziekjournalist Zachary Woolfe van de New York Times – en met hem nog wat twitteraars – hebben er niet veel vertrouwen in.

Opera online in december
Op Place de l’Opera tippen we per week wat er aan opera in de media te zien is, ook de livestreams van OperaVision. Dit is de planning voor een maand vooruit.

Le nouveau directeur
Er is in Frankrijk meer opera dan alleen in Parijs. In Lyon bijvoorbeeld. Per 2020 komt daar een Deen aan het muzikale roer.

Bang Bang
Het moet een gedenkwaardige avond zijn geweest voor componist Philip Glass. Hij werd geëerd door het Kennedy Center en zat voor de foto op luttele centimeters van de levende legende Cher.

Ziektewet
Soms kondigt een theaterdirecteur voor het gesloten doek een afmelding aan en ooit kregen we voor aanvang van een voorstelling een persoonlijk door een zieke sopraan geschreven brief. Maar tegenwoordig spreekt de ster rechtstreeks tot het publiek.

Thumbs-up
Stephen Hawking bezocht een paar jaar geleden een uitvoering van Die Walküre bij het Royal Opera House. Zijn fanmail aan mezzosopraan Sarah Connolly tekende hij met een duimafdruk.

Achter het oratorium
Op verschillende plaatsen in Nederland klinkt komende weken het Weinachtsoratorium van Bach. Jane Shuttleworth geef een toelichting voor een beter begrip van het werk.

Eng
Wie wil weten of er eigenlijk wel ruimte is voor het spook van de opera: plek zat onder het Palais Garnier.

Find the Callas in you
Wat als u Callas mag vervangen op het podium? De quiz wijst uit welke rol u dan zingt.

Anna zingt Morgen en volgend jaar
Sopraan Anna Netrebko doet ook aan lied, al is ze vooral op het operapodium te zien. Met Malcolm Martineau maakt ze een kleine tournee langs steden als Praag, New York en Chicago met een programma met werk van Debussy, Fauré en Strauss. Komende zomer staat het duo in Baden-Baden (14 juli) en München (17 juli).

Chicago
Afgelopen week zong Netrebko haar recital in Chicago. Ze had er zelf ook schik in.

Stefan online
Met rollen in onder meer The rape of Lucretia en Così fan tutte bij de Dutch National Opera Academy en zijn medewerking aan A Quiet Place bij Opera Zuid vestigt tenor Stefan Kennedy zijn naam in ons land. Zijn nieuwe website is hier te vinden: www.stefankennedy.com.

Requiem van Annelies Van Parys
Ineens stond het op YouTube: een opname van het gloednieuwe War Requiem van de Belgische Annelies Van Parys, wier werk de laatste jaren onder meer op Operadagen Rotterdam werd uitgevoerd. In Bozar in Brussel voerden Sophie Karthäuser (sopraan) en Thomas Bauer (bariton) met Collegium Vocale Gent het stuk uit.

Vorig artikel

Meeslepende Königskinder in Gelsenkirchen

Volgend artikel

Hermus: “Die tote Stadt is fantastisch!”

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.