Binnenkort

Opera van Delius in première bij Matinee

De NTR ZaterdagMatinee geeft op 15 december in het Amsterdamse Concertgebouw de eerste Nederlandse uitvoering van de opera A village Romeo and Juliet van Frederick Delius. In de cast veel Nederlands operatalent.

Sir Mark Elder heeft de muzikale leiding over de Nederlandse primeur.

De Brits-Duitse Frederick Delius was in zijn tijd een gerenommeerde componist. “Met Grieg als inspirator en een stijl die veel wegheeft van tijdgenoot Debussy componeerde Delius betoverende muziek vol deinende klankvelden”, aldus de ZaterdagMatinee. Na de Eerste Wereldoorlog raakte het werk van Delius in de vergetelheid. Zo kwam het nooit tot een Nederlandse uitvoering van zijn opera A village Romeo and Juliet uit 1901.

De opera vertelt het beroemde liefdesverhaal van Romeo en Julia, maar het speelt zich niet af in Italië, maar in een bergdorpje in Zwitserland. De geliefden heten Sali en Vreli. “Op meesterlijke wijze schetst Delius de schoonheid van het Alpenlandschap en de emoties van de titelhelden, met als resultaat een bloedstollend verhaal vol wagneriaanse elementen”, beschrijft de Matinee.

Sir Mark Elder leidt het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor in de Amsterdamse uitvoering. Sali en Vreli worden vertolkt door tenor Matthew Newlin en sopraan Marina Costa-Jackson. De rivaliserende landbouwers Manz en Marti worden gezongen door bariton Tim Kuypers en bas-bariton Callum Thorpe.

De overige rollen zijn vrijwel geheel Nederlands bezet, met Aylin Sezer, Jeannette van Schaik, Nina van Essen, Raoul Steffani, Leon van Liere en Martijn Sanders.

Het concert begint om 13.30 uur en wordt live uitgezonden op NPO Radio 4. Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Hermus: “Die tote Stadt is fantastisch!”

Volgend artikel

Harry Fehr regisseert Radamisto bij DNOA

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.