BinnenkortBuitenlands nieuws

Opéra Royal brengt Franse komedie Rossini

De Opéra Royal de Wallonie brengt vanaf 21 december Rossini’s enige komedie in het Frans: Le comte Ory. Denis Podalydès verzorgt de regie, Jordi Bernàcer staat op de bok.

Dirigent Jordi Bernàcer staat voor het eerst in Luik. (© Luis Vidal)

Rossini componeerde Le comte Ory een jaar voor zijn laatste opera Guillaume Tell (ook in het Frans). Hij recyclede passages uit Il viaggio a Reims in zijn partituur en boekte een groot succes. Le comte Ory is altijd gewaardeerd gebleven, al wordt het werk minder vaak uitgevoerd dan Rossini’s Italiaanse komedies.

De opera speelt zich af in de dertiende eeuw, ten tijde van de kruistochten. Ory is een womanizer, die de afwezigheid van mannen (de meesten zijn op kruistocht) aangrijpt om de mooie gravin Adèle te verleiden, in de eerste akte vermomd als kluizenaar, in de tweede als non, zuster Colette. Ondertussen is Ory’s page Isolier ook uit op Adèles hart.

De Opéra Royal de Wallonie omschrijft de komedie als een “subtiele en ongelofelijk frisse partituur” en als “een wonder van balans en fijnheid”. Het is aan Jordi Bernàcer, vast verbonden aan de San Francisco Opera, om de uitvoering in goede banen te leiden. De Spaanse maestro leidt het koor en orkest van de Opéra Royal en een cast met onder anderen tenor Antonino Siragusa (Ory), sopraan Jodie Devos (Adèle), mezzosopraan Josè Maria Lo Monaco (Isolier) en bariton Enrico Marabelli (Raimbaud).

De enscenering van Denis Podalydès is een coproductie met de Opéra Comique in Parijs en de Opéra Royal-Château de Versailles. De voorstelling is van 21 december tot en met 2 januari zes keer in Luik te zien. Op 5 januari is er nog een uitvoering in het Palais des Beaux-Arts van Charleroi.

Zie voor meer informatie de website van de Opéra Royal de Wallonie.

Vorig artikel

Rising Star Olivé te gast in Concertgebouw

Volgend artikel

Alarcón leidt tweemaal Haydns Schöpfung

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.