Binnenkort

Marc Pantus zingt Brahms en Wolf

Net voor kerst is iedereen die van lied houdt welkom in de Waalse Kerk in Amsterdam. Kerstliefhebbers en kersthaters kunnen er luisteren naar liederen van twee componisten die bepaald geen vrienden waren. Bas-Bariton Marc Pantus zingt repertoire van Johannes Brahms en Hugo Wolf, begeleid door Thomas Beijer en altvioliste Martina Forni.

Marc Pantus. (© Tonny de Rover)

Het motto van het recital van Marc Pantus is ontleend aan het Bijbelboek Korintiërs: “Ons resten geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de grootste daarvan is de liefde.” Het is ook de slotzin van de cyclus Vier ernste Gesänge van Johannes Brahms, die op het programma staat. Uitgerekend in de langste van de donkere nachten voor kerst brengen Pantus, Beijer en Forni een programma vol “muzikaal comfortfood”.

“Het is een programma voor kersthaters en kerstliefhebbers”, zei de zanger afgelopen zondag in het Zondagochtend Concert op Radio 4. Hij beloofde dat bezoekers na het recital van vrijdag verwarmd naar buiten zullen gaan.

Controverse genoeg in deze schijnbaar harmonieuze double bill van Brahms en Wolf, want de twee componisten waren geen vrienden. Hun aanhangers waren dat evenmin. De Wolf-aanhang bezigde regelmatig de kreet: “Brahms is een prutser.” Andersom waren de gevoelens evenmin liefdevol. Van Brahms klinken onder meer de Vier ernste Gesänge, van Wolf de Michelangelo-liederen op teksten van Joseph von Eichendorff.

In Brahms’ liederen, waarin de jonge moeder Maria de engelen oproept om toch vooral zachtjes met hun vleugels te klapwieken en het kindje Jezus niet te wekken uit zijn zachte slaap, voegt Martina Forni zich bij Pantus en Beijer. De drie musici beloven een “hartverwarmend programma vol liederen over leven en dood, maar vooral over liefde”.

Het recital vindt plaats op vrijdag 21 december in de Waalse Kerk in Amsterdam. Zie voor meer informatie de website van de Waalse Kerk.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Queen, Hans en Augusta

Volgend artikel

Stem nu: Opera van het jaar 2018

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.