AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsHeadlineNieuws

Cité de l’Opera: Queen, Hans en Augusta

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 172.

Nieuw op cd
Twee grote namen die vooral in opera schitteren doken op het repertoire van Hugo Wolf. Nog even geduld tot de verschijning van de nieuwe cd.

Will you do the fandango?
Net voor het nieuwe jaar op 1 januari om 00.00 uur begint, klinkt op NPO Radio 2 het lied ‘Bohemian Rhapsody’ van Queen. Het nummer kon aanvankelijk geen single worden: “te lang, te vreemd en er zit te veel opera in”. Het werd een klassieker.

Hits van 2018
Op de lijst met de beste muziek van het jaar, samengesteld door redacteuren van Die Zeit, staan ook klassieke uitgaven. Vienna van Barbara Hannigan en Reinbert de Leeuw wordt genoemd, net als de Bach-cd van Benjamin Appl en Concerto Köln.

Protest
Gele hesjes in de concertzaal.

Geen Hans op de Place
Place de l’Opera wordt door velen gelezen, uit alle geledingen van de samenleving. Helaas behoort Hans Wiegel niet tot die groep. Als hij naar een opera gaat, zal hij die onwetend en onvoorbereid bezoeken.

Tegengeluid
De Amerikanen kunnen wel wat kwaliteit, verfijndheid en redelijkheid gebruiken in deze tijd.

Ze lijken allemaal op elkaar
Oops! Zat Jessye Norman nou vast in die piramide?

Dosis
De beste manier om de jeugd van de xtc of ghb af te houden: bedwelmende zang in de opera.

Kerstwens
Het Groot Omroepkoor is een gezelschap van topzangers die hun eigen ego opzij kunnen zetten voor fraaie samenklanken en die goed trappen kunnen lopen.

Vrouw en muziek
Afgelopen jaar was er veel aandacht voor vrouwelijke dirigenten en componisten. In 2019 zal die sneeuwbal vermoedelijk verder rollen, met bijvoorbeeld in de zomer het Grachtenfestival, dat ‘Schatten van vrouwen’ als thema heeft.

Clara centraal
Het Grachtenfestivalweekend in februari draait ook om de vrouw. Het werk van Clara Schumann staat centraal.

Opera-ouder
Countertenor Andrew Watts heeft met zijn partner twee zonen, die inmiddels zelf op een podium staan. Pa is trots.

Radio 4 op het web
NPO Radio 4 maakt werk van online en dat wordt gezien.

https://twitter.com/NPORadio4/status/1074945743620898816

Vorig artikel

Common Chorale brengt Maastricht samen

Volgend artikel

Marc Pantus zingt Brahms en Wolf

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.