Binnenkort

Opera in de media: week 52 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 52 (22 – 28 december 2018) aandacht voor de Messiah en Die Schöpfung op de radio, voor Callas en Pavarotti en voor Carmen vanuit Genève.

Video

Pavarotti herdacht
Elf jaar geleden overleed stertenor Luciano Pavarotti. Over zijn leven werd een documentaire gemaakt, waarin onder anderen Sting, Plácido Domingo en Ruggero Raimondi aan het woord komen.
Arte: zaterdag 22 december om 21.45 u.

Humperdinck met kerst
De kerstopera bij uitstek, Hänsel und Gretel van Humperdinck, wordt aangeboden op het betaalkanaal van de Wiener Staatsoper. Dirigent Axel Kober en regisseur Adrian Noble vormden het artistieke team, dat een cast ter beschikking had met onder anderen Boaz Daniel, Donna Ellen en Margaret Plummer.
StaatsoperLive: zondag 23 december om 16.00 u.

Mariss Jansons. (© Marco Borggreve)

Jansons dirigeert in Sint Petersburg
Met een galaconcert viert het oudste symfonieorkest van Rusland, het Sint-Petersburgs Filharmonisch Orkest, de verjaardag van chef Juri Temirkanow. Onder leiding van Mariss Jansons speelt het orkest werk van Russische componisten en van Mahler, Lehár, Milhaud en Gershwin. Vocale medewerking komt van Matthias Goerne en Dinara Alieva.
Arte: zondag 23 december om 17.25 u.

Kerst in Wenen
Een jaarlijkse traditie, het ‘Weihnachtskonzert’ in het Wiener Konzerthaus, wordt dit jaar gedirigeerd door Christian Arming. De vocale solisten zijn Angela Denoke, Valentina Naforniță, Adrian Eröd en Carlos Orsuna, met als speciale gast José Feliciano. De Wiener Singakademie en de Wiener Sängerknaben zijn er ook bij.
Arte: dinsdag 25 december om 18.15 u.

Callas in het Théâtre des Champs-Élysées
Een avond Maria Callas in het Parijse Théâtre des Champs-Elysées bestaat uit archiefopnamen van de zangeres en liveoptredens van collega’s van vandaag. Gasten zijn onder anderen Aleksandra Kurzak, Roberto Alagna en Levy Strauss Sekgapane. Ze worden begeleid door het Orchestre Lamoureux onder Yvan Cassar.
Culturebox: woensdag 26 december om 21.00 u.

Carmen bij TV5
Opera komt maar zeer zelden voorbij op TV5. Deze donderdag vormt een uitzondering, want dan is Carmen van Bizet te zien. Het Orchestre de la Suisse Romande wordt geleid door John Fiore. In het Grand Théâtre de Genève zong Ekaterina Sergeeva de rol van Carmen, was Sébastien Guèze Don José en vertolkte Mary Feminear de rol van Micaëla.
TV5: donderdag 27 december om 23.09 u.

Netrebko in het Russisch
Medici.tv zet de komende tijd een aantal programma’s onder het label ‘premium’; dat wil zeggen dat alleen betalende abonnees ze kunnen zien. Achter de betaalmuur is onder meer een optreden van sopraan Anna Netrebko te zien. Ze zong in 2010 in de Berlijnse Philharmonie werken van Tsjaikovski en Rimski-Korsakov, begeleid door Daniel Barenboim.
Medici.tv: vrijdag 28 december om 18.00 u.

Audio

Minkowski in de Matinee
Te gast in de NTR ZaterdagMatinee is het ensemble Les Musiciens du Louvre onder leiding van Marc Minkowski. In het programma met werk van Händel en Mozart zingen onder anderen Ana Maria Labin, Owen Willetts en Stanislas de Barbeyrac.
NPO Radio 4: zaterdag 22 december om 14.00 u.

Nina van Essen.

Kerst in de Dom
Geen opera op zaterdagavond, maar wel vocale muziek. Tijdens het Radio 4 Kerstconcert zingen onder anderen sopraan Sarah Brady, mezzosopraan Nina van Essen, tenor Lucas van Lierop en bas Cody Quattlebaum. Het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest brengen onder leiding van Klaas Stok kerstmuziek in de Utrechtse Dom. De uitzending is ook te zien als webcast op de website van Radio 4.
NPO Radio 4: zaterdag 22 december om 19.00 u.

Westbroek in New York
Niet live, zoals gebruikelijk, maar met een opname uit de New Yorkse Metropolitan Opera vult de BBC-radio de zaterdagavond. De opera La fanciulla del West werd – zeker door de hoofdrol van Eva-Maria Westbroek – enthousiast ontvangen. De recensent van Place de l’Opera vond de sopraan een “perfecte gun-slinging heroine”. Jonas Kaufmann is haar tegenspeler op de bühne in New York, de dirigent is Marco Armiliato.
BBC Radio 3: zaterdag 22 december om 19.30 u.

Ruth Willemse in de Spiegelzaal
In de Spiegelzaal bij Hans van den Boom is onder anderen het duo van mezzosopraan Ruth Willemse en pianist Vital Stahievitch te gast. De twee maakten eerder dit jaar de cd Where Corals Lie.
NPO Radio 4: zondag 23 december om 10.00 u.

Haydn op zondagochtend
Op de radio klinken vandaag twee oratoriumklassiekers. In het Zondagochtend Concert brengen het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor hoogtepunten uit Die Schöpfung van Haydn. Dirigent is Leonardo García Alarcón, solisten zijn onder anderen Elsa Benoit en Sebastian Kohlhepp.
NPO Radio 4: zondag 23 december om 11.00 u.

Messiah in Amsterdam
De tweede klassieker is de Messiah van Händel. De opname van het optreden van de Nieuwe Philharmonie Utrecht onder leiding van Johannes Leertouwer werd gemaakt in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Solisten waren onder anderen Stefanie True en David Allsopp.
NPO Radio 4: zondag 23 december om 20.00 u.

Faust in Madrid
In het Madrileense Teatro Real stonden bekende mannen en een bekende vrouw op het podium voor de opera Faust. Tenor Piotr Beczala zong de titlerol, bariton Luca Pisaroni was Méphistophélès, Marguerite werd gezongen door sopraan Marina Rebeka en bariton Stéphane Degout was Valentin. Dan Ettinger stond voor het orkest van het Spaanse operahuis.
BBC Radio 3: donderdag 27 december om 15.00 u.

Weektip

Bach met kerst
Klassieker dan klassiek is het Weihnachtsoratorium van Bach, dat in de klassiekemuziekwereld al honderden jaren de soundtrack vormt voor kerst. Deze video toont de eerste drie delen in een uitvoering door Nikolaus Harnoncourt voor het ensemble Concentus Musicus Wien. De solisten zijn tenor Peter Schreier en de Nederlandse bas Robert Holl. De jonge solisten zijn van het Tolzer Knabenchor. De opname dateert van 1981.

Vorig artikel

Komische Oper publiceert Oper Jung!

Volgend artikel

Studio Nibelheim: Kerstspecial

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.