Buitenlands nieuws

Komische Oper publiceert Oper Jung!

De Komische Oper Berlin heeft een boek gepubliceerd over hoe je kinderen kunt bereiken met opera. In Oper Jung! beschrijft het huis wat het de afgelopen jaren aan kinderopera’s heeft gemaakt en inspireert het andere gezelschappen bij hun pedagogische werk.

Educatie is voor veel operahuizen een vraagstuk. Om de vergrijzing van het operapubliek tegen te gaan, wordt stevig ingezet op producties, projecten, workshops en andere activiteiten voor kinderen. De gedachte: als je jong kennismaakt met het operagenre, is de drempel om naar de opera te gaan later veel lager.

De Komische Oper Berlin loopt voorop als het om educatie gaat. Sinds 2004 presenteert het operahuis ieder seizoen een nieuwe opera voor kinderen. Het ontwerpt nieuwe concepten voor kinderconcerten en geeft veel workshops.

In Oper Jung! geeft de Komische Oper een inkijkje in alles wat het op pedagogisch gebied tot stand gebracht heeft. Er staan niet alleen uitgebreide beschrijvingen van de geproduceerde kinderopera’s in, er wordt ook inzicht gegeven in de werkwijze en methoden van het huis (onder meer door formats voor workshops en projecten) en er worden tips gegeven hoe je (opera)muziek kindvriendelijk kunt bewerken.

Oper Jung! is uitgebracht bij Henschel Verlag en kost 19,95 euro.

Vorig artikel

Stem nu: Schaunard Award 2018

Volgend artikel

Opera in de media: week 52 van 2018

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.