Binnenkort

Netrebko zingt Lecouvreur in bioscoop

Verschillende bioscopen in Nederland vertonen op zaterdag 12 januari live de nieuwe productie van Adriana Lecouvreur bij de Metropolitan Opera in New York. Sopraan Anna Netrebko zingt de titelrol.

Anna Netrebko als Adriana. (© Ken Howard / Met Opera)

Adriana Lecouvreur is een opera van Francesco Cilea uit 1902, geïnspireerd op het leven van de beroemde actrice Adrienne Lecouvreur en de eveneens beroemde soldaat Maurits van Saksen. Arturo Colautti schreef het libretto, gebaseerd op een toneelstuk van Eugène Scribe.

De warrigheid van Colautti’s tekst is één van de redenen waarom kenners Cilea’s opera nooit op handen hebben gedragen. Bij het publiek was Adriana Lecouvreur echter wel een succes, met name vanwege de titelrol. Adriana is bij uitstek een rol voor grote diva’s, die er volop hun vocale en theatrale talent in kunnen showen.

In New York volgt de Russische ster Anna Netrebko fameuze vakgenoten als Renata Tebaldi, Montserrat Caballé en Renata Scotto op. Ze zingt Adriana voor het eerst bij de Met. Tegenover haar staan tenor Piotr Beczala als haar geliefde Maurizio, mezzosopraan Anita Rachvelishvili als de Principessa di Bouillon, Carlo Bosi als de Abate di Chazeuil en Ambrogio Maestri als Michonnet. De muzikale leiding is in handen van Gianandrea Noseda.

Cilea’s werk is te zien in een regie van Sir David McVicar, een coproductie met een groot aantal huizen, waaronder het Royal Opera House in Londen, waar de enscenering eerder in première ging. De voorstelling was ook al in Parijs, Wenen en Barcelona te zien. McVicar plaats de handeling in een replica van een baroktheater.

Adriana Lecouvreur is te zien bij verschillende vestigingen van Pathé, Theater de Speeldoos in Baarn en Foroxity Filmarena in Limburg.

Hieronder een fragment uit de productie en een interview met Netrebko over haar rol:

Vorig artikel

Charkov City Opera op tournee met Aida

Volgend artikel

Gerhaher laat Schumann voor zich spreken

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.