Binnenkort

Ulyanov zingt Moessorgski in Matinee

Bas Dmitry Ulyanov zingt op 16 februari de Liederen en dansen van de dood van Moessorgski in de NTR ZaterdagMatinee in het Concertgebouw. Van Kate Whitley krijgt het koorwerk Speak out zijn Nederlandse première en van Verdi klinken de Quattro pezzi sacri.

Sopraan Lisette Bolle soleert in Te Deum van Verdi.. (© Kjell Postema)

Xian Zhang staat voor het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en kinderen uit het Nationaal Jongenskoor en Nationaal Kinderkoor en kiest op 16 februari voor een bijzonder trio componisten. Ze opent de middag met de jonge componiste Kate Whitley, die in 2017 een werk schreef op teksten van Malala, een tienermeisje dat in 2013 een veelbesproken toespraak hield voor de jongeren van de Verenigde Naties. Het werk was niet eerder in Nederland te horen.

Moessorgski componeerde als laatste grote werk voor zijn vroege dood de cyclus Liederen en dansen van de dood. Collega Sjostakovitsj maakte er in 1962 een orkestratie bij, die in de Matinee te horen zal zijn. De Russische bas Dmitry Ulyanov zingt de liederen. Ulyanov heeft veel ervaring met het Russische repertoire. Zo zong hij in seizoen 2016/2017 twee rollen in Prins Igor van Borodin bij De Nationale Opera.

Het laatste woord is aan Verdi. Aan het einde van zijn uiterst productieve componistenleven schreef hij zijn Stabat Mater en Te Deum. Ze werden gebundeld met Ave Maria en Laudi alla Vergine Maria, twee a-capellawerken voor respectievelijk gemengd koor en vrouwenkoor. Deze Quattro pezzi sacri worden door het Omroepkoor gezongen, met de Nederlandse sopraan Lisette Bolle als soliste in Te Deum.

De Matinee begint om 14.15 uur en wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO Radio 4. Zie voor meer informatie de website van de NTR ZaterdagMatinee.

Vorig artikel

Vocale atletiek in Marcons vitale Vivaldi

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Luca, Thomas en Reneé

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.