AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Stephen, Brian en Jessye

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 180.

Réouverture in Parijs
Het Théâtre du Châtelet is één van de hotspots voor opera en muziektheater in Parijs. Na een intensieve verbouwing kan directeur Ruth Mackenzie – voormalig artistiek directeur van het Holland Festival – de heropening melden.

Jessye geëerd
De Canadese Glenn Gould Foundation heeft de twaalfde Glenn Gould Prize toegekend aan sopraan Jessye Norman. De zangeres neemt deel aan verschillende activiteiten die ter harer ere worden gehouden in Toronto. Ze geeft een masterclass en spreekt op een evenement in het kader van Black History Month.

Profiel van John Adams
Componist John Adams, net 72 geworden, wordt door OperaWire geportretteerd. Zijn werk Girls of the Golden West wordt op dit moment gerepeteerd bij De Nationale Opera. Peter Sellars regisseert de productie.

Isn’t it rich?
Met de première van A Little Night Music op 16 maart vestigt de Nederlandse Reisopera opnieuw de aandacht op het werk van de Amerikaanse musicalcomponist Stephen Sondheim. Dit overzicht van zijn bekendste songs begint met ‘Send in the clowns’ in een legendarische versie door Judi Dench.

Tosca vol sterren
Wie niet in Wenen kan zijn bij de uitvoeringen van Tosca, mist kennelijk veel.

https://twitter.com/lieneke_effern/status/1097423034728751109

Sopranentoptien
De beste tien sopranen van dit moment volgens het Spaanstalige Platea Magazine.

Callas on tour
De nieuwe Maria Callas is onvermoeibaar en nimmer slecht bij stem. En ze vertoont nooit divagedrag. Ze moet hooguit af en toe gereset worden en kan mee tot in de eeuwigheid. In april is ze in Los Angeles.

https://twitter.com/LAOpera/status/1097586596302516224

Tony op de BBC
Voor wie BBC in het zenderpakket heeft: zondag toont Royal Opera House-maestro Antonio Pappano zijn favoriete opera-aria’s. Op Sarah Connolly maakte haar bijdrage aan het programma weinig indruk.

Seizoen van de seizoenen
Het is het seizoen voor het nieuwe seizoen. Operahuizen, orkesten en festivals maken in deze periode hun programmering bekend. Morgen komt het programma van de Metropolitan Opera in New York online.

Brian komt
Tenor Brian Jagde maakt komend seizoen zijn debuut bij De Nationale Opera. Hij zingt in twee producties.

https://twitter.com/BrianJagde/status/1097546964139413504

Geboorteplaats
Overal ter wereld staan ze op lessenaars en gaan ze mee in de tassen van zangers en musici. Hier komen de Barenreiter-uitgaven vandaan.

Vorig artikel

DNO wil muzikale cross-overs stimuleren

Volgend artikel

Apollo speelt passie van tovenaar Telemann

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.