Binnenkort

Jacobs leidt Scarlatti-opera in Matinee

René Jacobs en het B’Rock Orchestra spelen op 2 maart Scarlatti’s opera/oratorium Il primo omicidio in de NTR ZaterdagMatinee in het Amsterdamse Concertgebouw. In de cast onder anderen mezzosopraan Olivia Vermeulen.

Olivia Vermeulen zingt Abel. (© Felix Broede)

Met Cain overo Il primo omicidio schreef Alessandra Scarlatti rond 1700 een werk dat het midden houdt tussen opera en oratorium. Officieel is het een ’trattenimento sacro’, de NTR ZaterdagMatinee noemt het een “dramatisch en emotioneel zeer expressief oratorium”.

Il primo omicidio gaat over de eerste moord: die van Kaïn op zijn broer Abel. Op dit moment speelt het B’Rock Orchestra het werk in een regie van Romeo Castellucci bij de Opéra national de Paris in het Palais Garnier. In het Concertgebouw brengen dezelfde zangers en musici een concertante uitvoering.

De Nederlandse mezzosopraan Olivia Vermeulen vertolkt de schaapsherder Abel. Mezzosopraan Kristina Hammerström is Kaïn. Tenor Thomas Walker en sopraan Brigitte Christensen zingen hun ouders Adam en Eva. Verder zingt countertenor Benno Schachtner de ‘Voce di Dio’ en bas Robert Gleadow de ‘Voce du Lucifero’.

De NTR ZaterdagMatinee begint om 13.30 uur en wordt live uitgezonden op NPO Radio 4. Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Apollo speelt passie van tovenaar Telemann

Volgend artikel

DNO brengt nieuwe opera John Adams

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.