Binnenkort

Silbersee brengt tweede aflevering Stimmung

In 2018 begon muziektheaterhuis Silbersee onder de naam Stimmung een jaarlijks terugkerende reeks concerten gewijd aan de menselijke stem. De tweede editie, die op 28 maart in première gaat, draait om Luigi Nono’s klassieker Das atmende Klarsein, aangevuld met twee wereldpremière.

Productiebeeld van Stimmung II. (© Claire Droppert)

Met Stimmung wil Silbersee de menselijke stem verder exploreren, “haar schoonheid, haar breekbaarheid, de capriolen waartoe ze in staat is, en bovenal haar vermogen om de ziel te beroeren”, aldus het gezelschap.

Das atmende Klarsein (1980-1981) is een werk voor vocaal ensemble, basfluit en live-elektronica. Luigi Nono gebruikte onder meer fragmenten uit de Elegieën van Duino van dichter Rainer Maria Rilke. Silbersee-leider Romain Bischoff, die de muzikale leiding over de voorstelling heeft, noemt het “een iconisch werk uit de vocale muziek van de vorige eeuw”.

Nono’s compositie wordt omlijst door Transits van Arnold Marinissen (1966) en Se non in ombra e specchio van Giuliano Bracci (1980) – allebei wereldpremières. Marinissens werk is een compositie met een veeltalig libretto over twee aspecten van het tijdelijke menselijke bestaan: continuïteit en verandering. Bracci baseerde zijn werk op teksten van de Italiaanse renaissancefilosoof Giordano Bruno.

Zangers van Silbersee nemen de vocale partijen voor hun rekening. Helen Bledsoe bespeelt de basfluit, Wouter Snoei verzorgt de live-elektronica en Jeroen Smith en Ludo Winkelman maken het licht- en decorontwerp.

Stimmung II gaat op 28 maart in première in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Later in het jaar zijn er voorstellingen in TivoliVredenburg in Utrecht (3 november) en op November Music in Den Bosch (6 november).

Zie voor meer informatie de website van Silbersee.

Vorig artikel

Online kaartverkoop Bayreuth van start

Volgend artikel

Het avontuur van The Fat Lady

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.