BinnenkortBuitenlands nieuws

Online kaartverkoop Bayreuth van start

Op zondag 7 april begint de online kaartverkoop voor de Bayreuther Festspiele. Vanaf 14.00 uur kan men rechtstreeks kaarten bestellen. Diegenen die nul op het rekest hebben gekregen tijdens de normale procedure, krijgen voorrang bij deze herkansingsmogelijkheid.

De Lohengrin van regisseur Yuval Sharon wordt hernomen. (© Bayreuther Festspiele / Enrico Nawrath)

Het is verstandig om je vooraf te registreren voor de online kaartverkoop, aangezien die gegevens worden gevraagd tijdens de bestelprocedure. Na inloggen komt men veelal in een wachtrij terecht en de eerste dagen zal het wel druk zijn. In het verleden kwamen er later relatief veel kaarten terug, maar nu dubbele bestellingen vermijdbaar zijn, zal dat aantal wel afnemen.

De Festpiele opent op donderdag 25 juli met een nieuwe productie van Tannhäuser in een regie van Tobias Kratzer en onder de muzikale leiding van Valery Gergiev. Stephen Gould vertolkt de titelrol en zijn twee vrouwelijke tegenspelers zijn Ekaterina Gubanova (Venus) en Lise Davidsen (Elisabeth). Verder zijn onder meer Stephen Milling als Landgraf Hermann en Markus Eiche als Wolfram te horen.

De Festspiele vervolgt op 26 juli met een herneming van Lohengrin in de regie van Yuval Sharon. Piotr Beczala en Klaus Florian Vogt alterneren in de titelrol. Krassimira Stoyanova en Anna Netrebko staan aangekondigd als Elsa. Tomasz Konieczny neemt opnieuw Telramund voor zijn rekening en Georg Zeppenfeld vertolkt Heinrich der Vogler. Elena Pankratova zal conform de verwachting te beleven zijn als Ortrud. Christian Thielemann dirigeert.

Het ligt in de rede dat Netrebko en Beczala samen zullen optreden, aangezien ze dat al eerder onder Thielemann in Dresden hebben gedaan. Op welke data blijft voorlopig ongewis. Kennelijk wil men het verloop van de kaartverkoop niet beïnvloeden.

Op 27 juli volgt de herneming van Barrie Kosky’s productie van Die Meistersinger von Nürnberg. Philippe Jordan dirigeert en Michael Volle keert terug als Hans Sachs. Verder in de cast onder anderen Johannes Martin Kränzle (Beckmesser), Klaus Florian Vogt (Walther), Daniel Behle (David) en Günther Groissböck (Pogner). Camilla Nylund is de nieuwe Eva en vindt Wiebke Lehmkuhl naast zich als Magdalene.

Op 30 juli wordt het programma vervolgd met Parsifal in de regie van Uwe Erik Laufenberg. Semyon Bychkov dirigeert en Andreas Schager vertolkt opnieuw de titelrol. Verder Günther Groissböck als Gurnemanz, Ryan McKinny als Amfortas, Derek Welton als Klingsor en Elena Pankratova als Kundry.

Tristan und Isolde in de regie van Katharina Wagner volgt op 1 augustus. Thielemann dirigeert en Stephen Gould alterneert met Stefan Vinke als Tristan. Petra Lang en Christa Mayer keren terug als respectievelijk Isolde en Brangäne. Georg Zeppenfeld vertolkt de rol van Koning Marke. Deze productie gaat dit jaar naar verwachting voor het laatst.

Zie voor meer informatie over de procedure die dit jaar wordt gevolgd de website van de Bayreuther Festspiele.

Vorig artikel

La Juive biedt topzang in snijdend drama

Volgend artikel

Silbersee brengt tweede aflevering Stimmung

De auteur

Peter Franken

Peter Franken