AchtergrondBinnenkortNieuws

Seizoen Nederlandse Reisopera 2019/2020

De Nederlandse Reisopera brengt in seizoen 2019/2020 drie grote producties en in verschillende samenwerkingen nog drie kleinere producties. Het Enschede operagezelschap begint bovendien een eigen kinderkoor. Dat maakte het zaterdag bekend.

Campagnebeeld van Bruid Te Koop! (© Astrid Verhoef)

“De Reisopera staat er heel goed voor”, stelde Paul Doop van de Raad van Toezicht bij de seizoenspresentatie in De Kleine Willem in Enschede. Het gezelschap kijkt terug op een aantal geslaagde producties, waaronder Korngolds Die tote Stadt, een onbekender werk dat tijdens de recente tournee een zaalbezetting van maar liefst 90 procent haalde.

Directeur Nicolas Mansfield is er trots op, maar kijkt ondertussen vooral vooruit. Hij is volop bezig met het kunstenplan 2021-2024 en heeft al tot het einde van die periode producties gepland. Daaronder Rigoletto van Verdi en Powder Her Face van Adès.

Mansfield hoopt dat de politiek zijn gezelschap de komende jaren meer steun toekent. Niet voor meer of duurdere producties, maar om een gezond bedrijf te waarborgen. Momenteel opereert de Reisopera met 13,5 fte en dat vergt het uiterste van de werknemers. Als de politiek een reizend operagezelschap belangrijk vindt, moet het dat ook ondersteunen, vindt Mansfield.

Nieuw

De Reisopera heeft een eigen kinderkoor. Het koor was al even in de maak en trad al op bij de opening van de Performance Factory in Enschede, maar is nu officieel gelanceerd. Het is bedoeld voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar en wordt geleid door Mirjam Spoelman. Als afsluiting van de presentatie in Enschede gaf het koor een kort maar klinkend optreden. Het koor zal deze zomer voor het eerst in actie komen bij de Reisopera in een pocketversie van La bohème, geproduceerd met jeugdsymfonieorkest Symfonia Jong Twente.

Ook nieuw is het plan van de Reisopera om meerdere mini-opera’s te ontwikkelen. Het gezelschap wordt vaak gevraagd voor korte optredens in het land. Om meer te kunnen bieden dan een zanger die onder pianobegeleiding een paar aria’s zingt, wil het gezelschap mini-opera’s paraat hebben. Er wordt gewerkt aan de eerste twee titels.

Campagnebeeld van Jevgeni Onjegin, komend seizoen te zien in een pocketversie. (© Astrid Verhoef)

De Reisopera zet ondertussen het concept van ‘pocketopera’s’ voort. De pocketversie van La bohème keert deze zomer terug. Daarnaast gaan de winnaars van de Reisopera Concept Challenge uit 2018 – een ontwerpwedstrijd voor jonge theatermakers – een pocketversie van Jevgeni Onjegin maken. De productie trekt in november door het land, met sopraan Anna Emelianova (bekend van Opera Zuid) in de rol van Tatyana. Emelianova zong zaterdag een prachtig fragment uit haar rol.

Drie grote titels

Het nieuwe seizoen draait om drie grote titels. Het opent met een herneming van Il barbiere di Siviglia in de enscenering van Laurence Dale, een productie uit 2013. George Petrou leidt de voorstellingen, met de Nederlandse mezzo Karin Strobos in de hoofdrol van Rosina.

Voor L’Orfeo van Claudio Monteverdi gaat de Reisopera een samenwerking aan met het Haagse gezelschap OPERA2DAY, dat onder meer de dirigent levert: Hernán Schvartzman. Voor de regie werkt Monique Wagemakers samen met Studio Drift, dat als decor een driedimensionale installatie belooft. Interessant: tenor Samuel Boden zingt Orfeo. Een paar jaar geleden zong hij bij de Reisopera hetzelfde karakter, maar dan in Glucks opera. Die productie werd uitgeroepen tot Opera van het Jaar.

Campagnebeeld van L’Orfeo, een coproductie met OPERA2DAY en Studio Drift. (© Astrid Verhoef)

De derde nieuwe productie is een nieuwe Nederlandstalige versie van Smetana’s opera Prodaná nevěsta, beter bekend als Die verkaufte Braut, bij de Reisopera omgedoopt tot Bruid Te Koop!. Anne Lichthart heeft de nieuwe vertaling voor haar rekening genomen, waar tenor Mark Omvlee tijdens de presentatie een voorproefje van gaf. Omvlee heeft de rol van Vasek gekregen en zong overtuigend één van zijn solo’s. De Nederlandse woorden en Tsjechische noten pasten perfect bij elkaar.

Meer

In samenwerking met andere gezelschappen brengt de Reisopera komend seizoen nog meer producties. Zo luidt het de fusie van Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten in met een concertante productie van Wonderful Town, een werk van Leonard Bernstein. De zussen Ruth en Eileen Sherwood worden vertolkt door Esther Maas en Laetitia Gerards. Gerards zingt ook de rol van Marenka in Bruid Te Koop! en is op dit moment hoodrolspeler in A Little Night Music.

De Reisopera zet zijn samenwerking met Theater Sonnevanck voort in een tweede productie: Zwijnenstal, geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Het is een komedie over “de allerbeste boerderij, met de allergelukkigste dieren ter wereld”. De teksten komen van Marije Gubbels en Ilse warringa, de muziek van Thijs Borsten.

Alles op een rij

Il barbiere di Siviglia (G. Rossini)
28 september t/m 2 oktober 2019
Dirigent: George Petrou
Regisseur: Laurence Dale
Solisten: Karin Strobos, Mark Milhofer, Brunò Pratico, German Olvera, Ruth Willemse, Caroline Cartens, Zinzi Frohwein e.a.

Wonderful Town (L. Bernstein)
4 t/m 12 oktober 2019
Dirigent: Wayne Marshall
Regisseur: concertant
Solisten: Esther Maas, Laetitia Gerards, Allen Boxer, Alexander de Jong, Lucas van Lierop, Zachery Vandermeulen en Guido Spek.

Zwijnenstal (T. Borsten) 8+
6 oktober t/m 1 december 2019
Regisseur: Marije Gubbels
Solisten: Ilse Warringa, Rop Verheijen, Freek den Hartogh en Whitney Sawyer.

Pocketversie Jevgeni Onjegin (P.I. Tsjaikovski)
1 t/m 28 november 2019
Dirigent: Lee Reynolds
Regisseur: Kai Anne Schuhmacher
Solisten: Anna Emelianova, Leonie van Rheden, Vincenzo Neri, Yaroslav Abaimov e.a.

Meezing Messiah
8 december 2019
Koninklijk Theater Carré
Met medewerking van o.a. Consensus Vocalis, het VU-orkest, sopraan Andrea Carolina Núñez, Esther Kuiper, Lucas van Lierop en Darren Jeffery.

L’Orfeo (C. Monteverdi)
25 januari t/m 22 februari 2020
Dirigent: Hernán Schvartzman
Regisseur: Monique Wagemakers
Solisten: Samuel Boden, Kristen Witmer, Luciana Mancini, Damien Pass e.a.

Bruid Te Koop! (B. Smetana)
14 maart t/m 25 april 2020
Dirigent: Ed Spanjaard
Regisseur: John Yost
Solisten: Laetitia Gerards, Wiebe-Pier Cnossen, Martina Prins, Denzil Delaere, Mark Omvlee, Florian Just, Francis van Broekhuizen, Huub Claessens, Robert Burt, Hanne Roos en Jacques de Faber.

Zie voor meer informatie de website van de Nederlandse Reisopera.

Vorig artikel

Opera in de media: week 12 van 2019

Volgend artikel

Reisopera speelt uitstekende Sondheim

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.