Binnenkort

Opera in de media: week 12 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 12 van 2019 (16 – 22 maart) aandacht voor een wereldpremière in Göteborg en Thomas Oliemans in de Barbican in Londen.

Video

Kirill Petrenko. (© Wilfried Hösl)

Nieuw seizoen München
De eerstvolgende livestream van de Bayerische Staatsoper is geen opera, maar een presentatie. Op zondagochtend onthullen Nikolaus Bachler, Kirill Petrenko en Igor Zelensky de plannen voor het komende seizoen in München. Als de gratis onlinedienst Staatsoper.tv ook komend seizoen doorgaat, zal een deel van het aanbod weer wereldwijd te zien zijn.
Staatoper.tv: zondag 17 maart om 10.30 u.

Rosenkavalier in Wenen
Live vanuit Wenen krijgen de kijkers van de online stream van de Wiener Staatsoper opera in een klassieke vormgeving met Otto Schenks enscenering van Der Rosenkavalier. In de hoofdrollen zingen Adrianne Pieczonka, Peter Rose en Chen Reiss.
Staatsoper.Live: donderdag 21 maart om 18.00 u.

Nieuw op YouTube

Bezoek Sydney
Uw environmental footprint wordt niet onnodig groot als u vanuit uw stoel via deze video deelneemt aan een bezoek aan het beroemdste operagebouw ter wereld.

Audio

Troyens in Parijs
Berlioz’ Les Troyens werd onlangs voor de radio opgenomen. BBC Radio 3 zendt de voorstelling van de Opéra national de Paris uit. Ekaterina Semenchuk is Dido en Brandon Javanovich is Énée. Philippe Jordan leidt het koor en orkest van de Parijse opera.
BBC Radio 3: zaterdag 16 maart om 18.30 u.

Primeur in Göteborg
Meer dan honderd jaar geleden gecomponeerd, maar pas nu in zijn geheel voor het eerst opgevoerd: Elfrida Andrée’s opera Fritiofs Saga werd eerder deze maand opgenomen in de opera van Göteborg en is te horen in NTR Opera Live. Het koor en orkest van het Zweedse huis staan onder leiding van Marit Strindlund. Solisten zijn onder anderen Julia Sporsén en Markus Pettersson.
NPO Radio 4: zaterdag 16 maart om 19.00 u.

Aldona Bartnik. (© Renska | Media Weavers)

Duo in Spiegelzaal
Het duo van sopraan Aldona Bartnik en pianist Maurice Lammerts van Bueren is te gast bij Hans van den Boom in de Spiegelzaal van het Concertgebouw. Aldona Bartnik kwam onlangs aan het woord op Place de l’Opera.
NPO Radio 4: zondag 17 maart om 10.00 u.

Oliemans in Londen
In het Avondconcert hoort u een recent opgenomen optreden van bariton Thomas Oliemans bij het BBC Symphony Orchestra onder leiding van Karina Canellakis. Op het programma stond een nieuw werk van Thomas Larcher, Alle Tage, en de zevende symfonie van Ludwig van Beethoven. Het optreden werd vastgelegd in de Barbican Hall in Londen.
NPO Radio 4: zondag 17 maart om 19.00 u.

Monastryrska’s Aida
Onlangs voerde het Teatro Real in Madrid Aida van Verdi uit, met in de titelrol Liudmyla Monastyrska. Andere bekende namen in de cast waren Violeta Urmana en Gregory Kunde. Voor het orkest stond Nicola Luisotti.
BBC Radio 3: donderdag 21 maart om 15.00 u.

Weektip

Deze week begint de tournee van het Nederlands Blazers Ensemble met tenor Marcel Reijans en mezzosopraan Christianne Stotijn. In een NTR Podium-documentaire van Marcel Goedhart werd Stotijn in 2013 gevolgd bij het instuderen van Phaedra van Benjamin Britten, waarbij ze advies kreeg van Dame Janet Baker. Komende week is Christianne Stotijn te gast in Studio Nibelheim.

Bekijk de documentaire via Uitzending Gemist.

Vorig artikel

Volksoper Wien speelt geweldige Holländer

Volgend artikel

Seizoen Nederlandse Reisopera 2019/2020

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.