AchtergrondBinnenkort

Zes recitals in Serie Grote Zangers 2019/2020

De Serie Grote Zangers van het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam bevat in seizoen 2019/2020 zes recitals. Op de agenda onder anderen Christian Gerhaher, John Osborn en Sally Matthews. In een andere serie van het Muziekgebouw, Zielsverwanten, krijgt Maarten Engeltjes de vrije hand.

Tenor Mark Padmore is vaak in Amsterdam te gast voor liedrecitals, maar stond nog nooit in de Serie Grote Zangers. Komend seizoen maakt hij zijn debuut. (© Marco Borggreve)

De gerenommeerde bariton Christian Gerhaher opent de Serie Grote Zangers op 18 september met repertoire van Brahms, Britten en Moessorgski, begeleid door zijn vaste pianist Gerold Huber.

Bariton Luca Salsi en pianist Beatrice Benzi brengen op 23 oktober een geheel Italiaans programma, met als rode draad teksten van Dante.

Op 10 januari 2020 debuteren tenor John Osborn en sopraan Lynette Tapia (tevens zijn vrouw) in de Serie Grote Zangers. Ze combineren Spaans flamencorepertoire met liederen uit The American Songbook. Tom Bagwell begeleidt.

Eén van de grote liedzangers die het Muziekgebouw aandoen: Sally Matthews. (© Johan Persson)

Sopraan Sally Matthews en pianist Simon Lepper brengen op 24 januari de Wesendonck-Lieder van Wagner en combineren die met liederen van Grieg, Sibelius, Pfitzner en Richard Strauss. Daaronder de bekende liederen ‘Morgen’ en ‘Cäcilie’.

De gevierde liedzanger Matthias Goerne richt zich in zijn recital op 24 februari op het liedrepertoire van Ludwig van Beethoven. Hij brengt met pianist Alexander Schmalcz onder meer de cyclus An die ferne geliebte.

Tenor Mark Padmore – een vertrouwd gezicht in Amsterdam, maar nog niet eerder te gast in de Serie Grote Zangers – sluit het seizoen op 24 mei af met minder bekende liederen van Schubert en Schumann. Hij wordt begeleid door Till Fellner.

De recitals in de Serie Grote Zangers beginnen altijd om 20.15 uur, met om 19.30 uur een voorprogramma door een jong liedduo.

Maarten Engeltjes

De programmering van het Muziekgebouw aan ’t IJ bevat nog meer interessante concerten voor liefhebbers van vocale muziek. Zo is de bekende tenor Ian Bostridge op 26 september te gast in het Muziekgebouw voor de wereldpremière van Taivaanvalot, een werk dat pianist Olli Mustonen speciaal voor Bostridge en cellist Steven Isserlis componeerde en dat hij samen met hen zal uitvoeren.

Countertenor Maarten Engeltjes krijgt in de serie Zielsverwanten een wildcard. Hij zet die onder meer in om op te treden met zijn eigen ensemble PRJCT Amsterdam (13 oktober en 9 januari), om de beroemde countertenor Andreas Scholl uit te nodigen voor het zingen van duetten van Purcell (22 mei) en om Schuberts beroemde cyclus Winterreise uit te voeren, met Jan-Paul Grijpink achter de fortepiano.

Zie voor meer informatie over de Serie Grote Zangers en de rest van de programmering de website van het Muziekgebouw aan ’t IJ.

Vorig artikel

Veteraan Nucci geeft concert in Luik

Volgend artikel

Eerste landelijke Kindermuziekweek van start

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.