BinnenkortNieuws

Eerste landelijke Kindermuziekweek van start

Twaalf muziekinstellingen organiseren van 5 tot en met 14 april de eerste landelijke Kindermuziekweek. De Doelen en het Rotterdams Philharmonisch Orkest organiseerden lokaal al tien edities van de Kindermuziekweek en breiden het evenement vanaf dit jaar uit naar een landelijk initiatief.

De Kindermuziekweek streeft ernaar “alle kinderen uit Nederland te laten genieten van het maken en het luisteren naar live-muziek”. Tijdens de aanstaande eerste week worden op meer dan 25 plaatsen ruim 75 concerten, workshops, zanglessen en andere activiteiten georganiseerd.

Kinderen muziek laten maken is de inzet van de Kindermuziekweek. (© Hélène van Domburg)

De week wordt op 5 april geopend met concerten in Rotterdam en Amsterdam. In De Doelen geeft een ensemble van musici uit het Rotterdams Philharmonisch Orkest samen met honderd kinderen een optreden. In het Concertgebouw in Amsterdam treedt een kinderorkest op onder leiding van harpist Remy van Kesteren.

Eén van de partners van de Kindermuziekweek is De Nationale Opera. Het Amsterdamse operahuis organiseert op 7 april een Kinderkorenfestival, dat kinderen een kans biedt om kennis te maken met de kunstvorm opera, een kijkje achter de schermen te nemen en diverse workshops te volgen. Speciaal voor het festival wordt een lied gecomponeerd, dat de kinderen in een Grande Finale uitvoeren.

DNO biedt verder op 10 en 13 april een workshop aan rond het sprookje van de kleine zeemeermin. Een professionele workshopdocent helpt de kinderen om in één middag een operaversie van het sprookje te maken, waarbij alle aspecten van opera – acteren, zingen, regisseren, presenteren – voorbijkomen. Er wordt gebruikgemaakt van muziek van Dvořák, Mozart, Händel en Verdi.

Overal in het land vinden dergelijke workshops en andere activiteiten plaats. Zie voor een volledig overzicht de website van de Kindermuziekweek.

Vorig artikel

Zes recitals in Serie Grote Zangers 2019/2020

Volgend artikel

De Staatsoper Stuttgart gaat “im Stream”

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.