AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Jamie, Roberta en Edita

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 185.

Order, order!
Net zo interessant als gelovigen die botsen met ongelovigen zijn de onderlinge twisten. In Dordrecht werd dit jaar herdacht dat in de winter van 1618-1619 remonstranten en contraremonstranten maandenlang vergaderden over wie er gelijk had. Dordrecht biedt dit seizoen in het kader van 400 jaar Synode een “uitbundige culturele programmering”, zegt Muziektheater Hollands Diep.

Quiz
Test uw kennis van twee legendarische zangers, Beniamino Gigli en Lauritz Melchior. Ze werden op dezelfde dag geboren, 20 maart 1890, en werden beiden beroemd bij de New Yorkse Metropolitan Opera.

The End
Ook in Londen was Die Zauberflöte in de regie van Simon McBurney een eclatant succes. Nog een paar weken te zien in het Coliseum in Londen.

Wagner-gekkies
Deze podcast over de adoratie voor Wagners Ring des Nibelungen is al een paar jaar oud, maar het blijft de allerallerallerleukste podcast die we kennen. “Opera people are all nuts!” Van harte aanbevolen.

Licht in Groot-Brittannië
Vijf jaar geleden bracht de Birmingham Opera een complete opvoering van Mittwoch aus Licht, een deel uit de cyclus van Karlheinz Stockhausen, die in verkorte vorm eind mei in Amsterdam in première gaat.

Bach theatraal
Hadden we afgelopen zaterdag niet de ultiem-indrukwekkende uitvoering van de Johannes Passion in de Amsterdamse IJ-Salon gezien, dan zouden we zeker een digitaal ticket kopen voor deze door Peter Sellars geënsceneerde uitvoering in Berlijn.

Was Fricka kümmert, künde sie frei
Mezzosopraan Jamie Barton – die later dit seizoen in Nederland te horen zal zijn – zingt in Die Walküre de rol van de echtgenote van Wotan. De uitvoering in New York is komende zaterdag in de bioscopen te zien.

De andere kant van het verhaal
Na In Parenthesis komt componist Iain Bell met een nieuw werk: Jack the Ripper: The Women of Whitechapel. De naam Jack the Ripper wordt geassocieerd met de man die in 1888 in Londen vijf – en mogelijk meer – vrouwen vermoordde. Maar de vrouwen, zijn slachtoffers, zijn vrijwel anoniem gebleven. Tot nu.

De foto’s die twitteraar Opera Cabbie verspreidde, komen overigens niet van de productie, maar zijn onvervalste memes. De dame links op de foto is niet Lesley Garrett, maar Miss Brahms-actrice Wendy Richard.

Koorkwesties
“Breathe where you need to” en andere handige tips voor amateurkoorzangers die de komende weken een meezing-Matthaüs bijwonen.

Vorkje
In Nederland mogen mensen die zich onderscheiden lunchen met het koninklijk paar. In Frankrijk is het warm eten met de president.

Hard business
Roberta Alexander was eigenwijs genoeg om het advies na haar auditie bij de Metropolitan Opera in New York niet op te volgen. Ze koos geen ander vak.

Link
Het is even piekeren wat Beethoven en Noël Coward (“Don’t put your daugher on the stage Mrs. Worthington”) gemeen hebben. Het zijn data.

Raoul in Heidelberg
De Heidelberger Frühling is een jaarlijkse festival dat in maart en april gehouden wordt. Onderdeel ervan is een masterclass met onder anderen Thomas Hampson. Eén van de deelnemers dit jaar was de Nederlandse bariton Raoul Steffani, op de foto de vijfde van links.

Einde
Het tijdperk Gruberova eindigt morgen, althans voor wat betreft het operapodium.

Vorig artikel

Kozelj en Drake geven recital in Concertgebouw

Volgend artikel

Rheinoper pakt flink uit met Prokofjev

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.