Binnenkort

Christie dirigeert Johannes bij KCO

Veel orkesten en koren zetten deze weken één van Bachs passies op hun lessenaars. Zo ook het Koninklijk Concertgebouworkest, dat dit jaar kiest voor de Johannes Passion. William Christie dirigeert de twee uitvoeringen in het Concertgebouw.

William Christie. (© Denis Rouvre)

Het Concertgebouworkest voert in de passietijd afwisselend de Johannes en de Matthäus uit, met soms een eigentijdse passie tussendoor. De Johannes Passion stamt uit 1724 en is de eerste passie van Johann Sebastian Bach. De nadruk ligt minder op het lijden van Jezus en meer op Jezus als zoon van God en verlosser van de mensheid. “Muzikaal gezien verrichtte Bach baanbrekend werk met zijn Johannes Passion en bereidde hij de weg voor de grotere Matthäus-Passion, die hij drie jaar later schreef”, aldus het orkest.

De Amerikaans-Franse dirigent William Christie, een specialist in het barokrepertoire, maakt met deze uitvoering van de Johannes zijn debuut bij het Concertgebouworkest. Hij leidt naast het orkest het Nederlands Kamerkoor en als solisten tenor Reinoud Van Mechelen, bas Alex Rosen, sopraan Emöke Baráth, countertenor Iestyn Davies, tenor Anthony Gregory en bas Renato Dolcini.

De Johannes wordt op 12 en 14 april uitgevoerd in het Concertgebouw in Amsterdam. Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouworkest.

Vorig artikel

ROH brengt ingewikkelde Forza in bioscoop

Volgend artikel

Opera in de media: week 15 van 2019

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.