Binnenkort

Opera in de media: week 15 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 15 van 2019 (6 – 12 april) aandacht voor de livestream van La Juive vanuit Antwerpen en voor de twee bekende Bach-passies op Radio 4 onder leiding van Philippe Herreweghe en Lionel Meunier.

Video

Scène uit La Juive bij Opera Vlaanderen. (© Annemie Augustijns)

La Juive in Antwerpen
Peter Konwitschny’s productie van La Juive bij Opera Vlaanderen biedt “topzang in snijdend drama”, volgens de recensie van Place de l’Opera. De voorstelling is als livestream te zien bij OperaVision. Fromental Halévy’s werk wordt gezongen door onder anderen Roy Cornelius Smith en Corinne Winters. Voor het koor en orkest staat Antonino Fogliani.
OperaVision: zaterdag 6 april om 19.00 u.

Bach bij Witteman
Van de drie uitvoeringen die La Petite Bande onder leiding van Sigiswald Kuijken dit jaar geeft van een klein bezette Matthäus-Passion is er slechts één in Amsterdam, op 9 april. Een voorproef is te horen en te zien in Podium Witteman.
NPO 2: zondag 7 april om 18.00 u.

Traviata als muziektheater
Niet als opera, maar als theatervoorstelling bracht het Parijse Théâtre des Bouffes du Nord een productie van Benjamin Lazar onder de titel Traviata – Vous méritez un avenir meilleur. Hij baseerde zich op dialogen uit het boek van Alexandre Dumas dat de grondslag vormde voor het libretto van Verdi’s opera. Arte zendt de voorstelling uit 2017 op zondagavond uit, op Arte Concert is de stream ervan on demand te bekijken.
Arte: zondag 7 april om 22.50 u.

Vrouwen-Orfeo
Orfeo ed Euridice van Gluck wordt opgevoerd door de Irish National Opera in een enscenering door Emma Martin. De muzikale leiding is van Peter Whelan, de drie hoofdrollen worden gespeeld door vrouwen: Sharon Carty, Sarah Power en Emma Nash.
OperaVision: vrijdag 12 april om 19.00 u.

Joyce geeft les
Medici.tv zendt weer een aantal masterclasses van Joyce DiDonato in New York uit. De mezzosopraan zal lesgeven aan jonge zangers in Carnegie Hall. De eerste uitzending is op vrijdag 12 april laat op de avond. Het materiaal waarmee gewerkt wordt, komt onder meer van Bellini, Mozart en Thomas. Er zijn drie dagen aaneen sessies gepland.
Medici.tv: vrijdag 12 april om 22.00 u.

Benjamins opera als stream
“Melodie speelt geen rol in Benjamins muziek, niettemin is het heel toegankelijk voor luisteraars die minder affiniteit met het moderne idioom hebben”, aldus onze recensie van de dvd en blu-ray van Lessons in Love and Violence van George Benjamin. Wie er geen drie tientjes voor over heeft, kan op Arte Concert gratis de stream bekijken.
Arte Concert: on demand.

Nieuw op Youtube

Meneer Opera weet alles beter
Het is internet op zijn smalst: een anonieme criticus die met veel hoofdletters en uitroeptekens zijn gelijk probeert te halen. Meneer opera heeft inmiddels vele video’s geüpload met titels als “Modern vocal pedagogy = quackery” en “PLACEMENT ruins voices”. Zijn motto: vroeger was alles beter. Vermakelijk is het wel. Deze week kwam onder meer een video online over THICK SINGING.

https://www.youtube.com/watch?v=dwsTy48_to0

Audio

Pskovitjanka in Moskou
Vorige maand werd in het Bolsjoj Theater in Moskou een opname gemaakt van de opera Pskovitjanka van de Russische componist Nikolaj Rimski-Korsakov. Koor en orkest werden gedirigeerd door Tugan Sokhiev. Bij de solisten waren onder anderen Stanislav Trofimov, Denis Makarov en Ilya Selivanov te horen.
NPO Radio 4: zaterdag 6 april om 19.00 u.

Tosca bij de Met
Live vanuit New York zendt de BBC-radio Tosca van Puccini uit. In de hoofdrollen zingen Jennifer Rowley als Tosca, Joseph Calleja als Cavaradossi en Wolfgang Koch als Scarpia. Carlo Rizzi staat voor het koor en orkest van de Metropolitan Opera.
BBC Radio 3: zaterdag 6 april om 19.30 u.

Philippe Herreweghe. (© Michiel Hendrickx)

Bach in Utrecht
Rechtstreeks vanuit TivoliVredenburg in Utrecht hoort u een uitvoering van Bachs Matthäus-Passion door de Nederlandse Bachvereniging. Dit jaar dirigeert Philippe Herreweghe het ensemble, met als solisten onder anderen Jacob Pilgram (Evangelist), Kresimir Strazanak (Christus), Alex Potter (alt) en Julian Habermann (tenor).
NPO Radio 4: woensdag 10 april om 20.00 u.

Opera uit Kroatië
Dirigent Ivo Lipanović leidt een voorstelling van de Kroatische opera Nikola Šubić Zrinski in de Vatroslav Lisinski Concert Hall in Zagreb. Het werk van componist Ivan Zajc wordt gezongen door onder anderen bariton Ljubomir Puškarić en sopraan Kristina Kolar.
BBC Radio 3: donderdag 11 april om 15.00 u.

Requiems in Rotterdam
Het RIAS Kammerchor onder leiding van Justin Doyle zingt in de Rotterdamse Laurenskerk twee werken, beide met de titel Requiem. Het eerste is van componist Tomás Luis de Victoria, het tweede van Bernat Vivancos i Farràs
NPO Radio 4: donderdag 11 april om 20.00 u.

Meer Bach in Utrecht
Het AVROTROS Vrijdagconcert presenteert een uitvoering van de Johannes Passion van Bach door het koor Vox Luminis, dat ook de solisten levert, en het ensemble Café Zimmermann. Het geheel staat onder leiding van Lionel Meunier.
NPO Radio 4: vrijdag 12 april om 20.00 u.

Weektip

Preview Billy Budd
Alweer een interessante avond bij het Royal Opera House. De komende productie van Billy Budd, met onder anderen Thomas Oliemans, wordt van alle kanten belicht.

Vorig artikel

Christie dirigeert Johannes bij KCO

Volgend artikel

Nieuwe vleugel gedoopt met lied-cd

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.