Binnenkort

Westerbork-opera na 75 jaar weer uitgevoerd

Ludmilla, een opera die in juni 1944 eenmalig werd opgevoerd in doorgangskamp Westerbork, wordt na 75 jaar weer uitgevoerd. Het werk van componist Erich Ziegles en librettist Willy Rosen wordt driemaal gespeeld in Uilenburgersjoel en tien keer in Westerbork zelf.

Flyerbeeld van Ludmilla.

Westerbork-commandant Gemmeker liet de Joodse artiesten in zijn kamp, verenigd als revue- en cabaretgezelschap Gruppe Bühne, voor vermaak zorgen tijdens bonte avonden. Tijdens de laatste van zes avonden speelden ze de opera Ludmilla. Een maand later werden alle vormen van vermaak verboden en werden de artiesten van Gruppe Bühne op transport gesteld. Op twee na overleefde geen van hen de oorlog

Een piano-uittreksel van Erich Ziegles’ partituur en het libretto van Willy Rosen zijn teruggevonden in de nalatenschap van pianiste en schrijfster Ida Simons, die zelf in Westerbork zat en de oorlog overleefde. Met steun van Simons’ schoondochter Marita wordt het werk nu weer opgevoerd.

De productie is een initiatief van regisseur Eva Buchmann, pianist Marcel Worms en dramaturg Ben Hurkmans. Zij brengen het werk in een kleine bezetting (piano, cello, twee violen), met in de cast onder anderen bas-bariton Marc Pantus, mezzosopraan Merlijn Runia en bariton Jan Willem Baljet.

Op 3 en 4 mei is Ludmilla te zien in Uilenburgersjoel in Amsterdam. Van 6 tot en met 10 mei zijn er elke dag om 13.30 en 15.30 uur uitvoeringen in Westerbork, Hooghalen.

Zie voor meer informatie www.puntoarte.nl.

Vorig artikel

Ondernemend: UNLOST op ODR 2019

Volgend artikel

René Jacobs leidt Beethoven-mis in Matinee

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.