Binnenkort

René Jacobs leidt Beethoven-mis in Matinee

René Jacobs dirigeert op 4 mei het Freiburger Barockorchester en het RIAS Kammerchor in een uitvoering van Beethovens Missa solemnis in de NTR ZaterdagMatinee in Amsterdam.

René Jacobs. (© MolinaVisuals)

De ZaterdagMatinee noemt Beethovens mis zijn “magnum opus” en een “reusachtig werk”. Beethoven schreef zijn Missa solemnis voor de inwijding van zijn vriend, aartshertog Rudolf, maar het werk werd uiteindelijk pas jaren later opgevoerd. Boven de partituur schreef de componist: “Von Herzen – möge es wieder zu Herzen gehn’.”

René Jacobs heeft grote bewondering voor het werk van Beethoven. In een interview met Martin Bail noemt de maestro de mis “de meest oprechte mis-toonzetting die ik ken, omdat ze, ondanks de compositorische schittering en monumentaliteit, zo nederig is.”

“De Missa solemnis is qua bereik van de sopraanstemmen en de dynamiek van het orkest het hoogste en luidste wat Beethoven gemaakt heeft”, vertelt Jacobs. “Veel belangrijker is echter wat hij daarmee wilde uitdrukken. Ik geloof dat hij wilde laten zien dat de hemel ongrijpbaar ver weg is. We kunnen proberen dichterbij te komen, maar slagen daar telkens niet in.”

Jacobs onderstreept de enorme complexiteit van dit werk. “De mis is voor ons bijna net zo moeilijk te bevatten als God voor Beethoven te bevatten was.”

De Vlaamse dirigent staat in Amsterdam voor het Freiburger Barokorchester, waarmee hij frequent samenwerkt, en het RIAS Kammerchor, eveneens geen onbekende voor Jacobs. De solopartijen worden gezongen door sopraan Polina Pastirchak, mezzosopraan Sophie Harmsen, tenor Steve Davislim en bas Johannes Weisser.

De Matinee vindt plaats in het Concertgebouw in Amsterdam (14.15 uur) en wordt live uitgezonden op NPO Radio 4. Zie voor meer informatie de website van de NTR ZaterdagMatinee.

Vorig artikel

Westerbork-opera na 75 jaar weer uitgevoerd

Volgend artikel

Opera Vlaanderen wint Opera Award

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.