AchtergrondBinnenkortBuitenland

Opera in de zomer: Garsington Opera

Van het groene gras in Glyndebourne tot de Alpenpieken van Verbier, van het hete Aix-en-Provence tot het koele Bregenzer water: het seizoen van de operafestivals staat weer voor de deur. In een tiendelige serie blikken we vooruit. Deel 2: Garsington Opera.

Vogelvlucht

De Nederlandse maestro Jac van Steen dirigeert Smetana. (© Tilman Abegg)

Garsington Opera heeft wel wat weg van Glyndebourne. Net als dat veel beroemdere collega-festival op het Britse eiland vindt Garsington plaats op een landgoed, de Wormsley Estate, en is het de bedoeling dat bezoekers niet alleen opera genieten, maar ook de tijd nemen voor de groene geneugten rondom de bühne.

Dit jaar vindt Garsington Opera plaats van 29 mei tot en met 26 juli. Er zijn vier operaproducties – The Bartered Bride, Don Giovanni, Fantasio en The Turn of the Screw – en barokorkest The English Concert komt op bezoek voor een paar uitvoeringen van Monteverdi’s vespers uit 1610.

De in Nederland niet onbekende sopraan Jennifer France zingt de hoofdrol in Offenbachs komedie Fantasio, een werk dat op dit moment te zien is bij Opera Zuid. Brittens opera The Turn of the Screw is bezet met bekende namen als Ed Lyon en Sophie Bevan. Jonathan McGovern zingt de rol van Mozarts rokkenjager Don Giovanni.

Onze keuze

Het festival opent met een nieuwe productie van The Bartered Bride. Paul Curran maakt de enscenering van Smetana’s opera over een vrouw die veel obstakels moet overwinnen om de man te huwen van wie ze echt houdt. Dans staat centraal in de productie; Darren Royston is verantwoordelijk voor de choreografie. Natalya Romaniw zingt de hoofdrol van Mařenka.

Op de bok bij deze productie staat de Nederlandse dirigent Jac van Steen, voormalig muzikaal leider van Het Nationale Ballet en een goede bekende bij de meeste Nederlandse orkesten. Van Steen kwam twee jaar geleden ook in actie in Garsington, toen leidde hij Pelléas et Mélisande.

Clips en links

Volledige programmering Garsington Opera 2019

Vorig artikel

Triomf voor Jetske Mijnssen in Zürich

Volgend artikel

Festival de' Bardi op tournee met Rossini

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.