Nieuws

Cité de l’Opera: Stan, Nickey en Asmik

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 257.

100 maal Festspiele
Het is een wat kleiner feestje dan bedoeld in Salzburg dit jaar. Het honderdjarige jubileum van de Salzburger Festspiele wordt gevierd met een aangepast programma. Gelukkig hebben we de opnamen nog. Een box met 58 cd’s is nu te koop, net als een uitgave met 17 dvd’s.

Historische Meistersinger
Van dat andere zomerfestival komt een nooit eerder uitgebrachte opname van Die Meistersinger von Nürnberg van Wagner, uitgevoerd tijdens de Bayreuther Festspiele van 1952 onder leiding van Hans Knappertsbusch. Nog een paar dagen terug te luisteren bij de Bayerische Rundfunk.

Glyndebourne zingt weer
En nóg een zomerfestival: Glyndebourne. Daar brengen ze niet alleen video’s van oudere producties, er komt een speciale ‘social distance-productie’ in de tuin van het kasteel, met onder meer een bewerking van Offenbachs opérette bouffe Mesdames de la Halle. Alleen de jurk van tenor Nicky Spence zou al een reden zijn voor de aankoop van een kaartje. Maar alles is al uitverkocht.

Stan wil zingen
‘I miss the stage, and the kind of pressure you feel when you go on stage’, zegt de Franse tenor Stanislas de Barbeyrac in dit interview. De Fransman was in Nederland de laatste jaren te horen bij De Nationale Opera en in de NTR ZaterdagMatinee.

Tenoren eerst
Voor het eerst sinds half maart kon het koor van Opera North weer aan de slag. De tenoren mochten eerst.

Voorjaarsfeest in het najaar
Het Internationaal Lied Festival Zeist haalt iets van de schade door corona in.

Symfonie in Salzburg
Komend weekend klinkt de negende van Beethoven in Salzburg. In het aangepaste schema van het festival werd plaatsgemaakt voor maestro Riccardo Muti en solisten als Asmik Grigorian, Marianne Crebassa en Gerald Finley. De uitvoering van maandag aanstaande wordt op Arte Concert gestreamd.

Wagner in de parking
Berlijn krijgt nog een paar maal de kans om Das Rheingold van Wagner te zien in de parking van het operahuis.

Beethoven bij Garsington
Overal puzzelen operahuizen om een vorm van live-uitvoeringen mogelijk te maken. Garsington brengt Beethovens Fidelio in een semiscenische uitvoering.

Opera thuis
Glyndebourne blijft, naast de productie van een echte openluchtopera, streams brengen van producties uit het verleden. De programmering voor de komende weken is bekendgemaakt.

Blazen en zingen
Een podcast over het voor zangers en blazers actuele thema van de aerosolen en hoe die werken in hun vakgebied.

Vorig artikel

De opera-agenda vult zich weer

Volgend artikel

Airam Hernández gelooft in de taal van muziek

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.