AchtergrondBinnenkortFeaturedHeadlineNieuws

’23-’24 Reisopera origineel en vol lef

Wat later dan de meeste operagezelschappen en concertzalen, presenteert De Nederlandse Reisopera het nieuwe seizoen, maar het wachten op de officiële bekendmaking was de moeite waard. In 2023- 2024 toont de Reisopera lef en originaliteit.

Het officiële seizoen opent met niets minder dan Das Wunder der Heliane van Erich Korngold. Een mystieke opera vol drama en geweldige muziek, die op een concertante uitvoering in de Zaterdag Matinee na in Nederland niet te zien was.

Campagnebeeld Das Wunder der Heliane © De Nederlandse Reisopera

Na de productie van Die Tote Stadt in 2018, komt de Reisopera met dit zelden opgevoerde meesterwerk van Korngold. De Nederlandse stersopraan Annemarie Kremer zingt de veeleisende titelrol, die ze eerder met veel succes in Wenen in een concertante uitvoering zong. Naast haar in de cast onder meer Tilmann Unger als Der Fremde, Darren Jeffery eerder Holländer en Kurwenal bij de Reisopera als Der Herscher, Martina Mikelic als Die Botin, Yorick Felix Speer, eerder dit seizoen als Rocco in Fidelio te zien geweest, keert terug als Der Pförnter, Hugo Kampschreur als Der junge Mann en een speciale vermelding verdient tenor Paul McNamara die de rol van Der blinde Schwertrichter op zich neemt. In zijn ‘andere leven’ is Paul directeur van de Dutch National Opera Academy.

Jac van Steen heeft, net als bij de concertante uitvoering in Wenen, de muzikale leiding.  Jakob Peter-Messer regisseert na Die tote Stadt opnieuw Korngold bij de Reisopera en omdat deze enorme opera niet inde oorspronkelijke gigantische orkestbezetting heel  Nederland kan doorreizen, heeft Fergus McAlpine een nieuw arrangement geschreven voor het Noord Nederlands Orkest. Het niet geringe kooraandeel is handen van Consensus Vocalis. De première is op 30 september in het Wilminktheater in Enschede en daarna volgt de tournee door Nederland met negen voorstellingen tot en met 11 november.

 

Capagnebeeld Jevgeni Onjegin, pocket opera. © De Nederlandse Reisopera

Pocket- en kameropera

Na een serie voorstellingen van 17 november tot en met 19 december van Tchaikovsky’s Jevgeni Onjegin in pocketformaat die eerder in 2019 te zien was, volgt de tweede nieuwe productie en ook die mag op zijn minst avontuurlijk en opzienbarend genoemd worden: Powder her Face is een indrukwekkende (kamer)opera van Thomas Adès. In deze opera kijkt hertogin Margaret Campell, Duchess of Argyll terug op haar, op zijn zachts, gezegd kleurrijke leven vol schandalen. Centraal staat een seksschandaal waarin foto’s van de Duchess of Argyll een hoofdrol spelen.

Campagnebeeld Powder her face © De Nederlandse Reisopera

Librettist Phillip Henschel schuwde een beetje aanstootgevende argumentatie niet toen hij Thomas Adès schreef:  ‘Wat zou je denken van een ’pijp-aria’? Begint met woorden, eindigt met geneurie.’ Daarmee had hij de componist meteen overtuigd, met Powder her face als resultaat.

Mezzosopraan Clare Presland vertolkt de rol van de Duchess of Argyll, die haar laatste levensjaren sleet in een hotel waar bas-bariton John Savournin de manager is. Gina Gloria Tonel vertolkt meerdere rollen onder meer als kamermeisje, serveerster en confidante van de hertogin. Ook tenor Alexander Sprague heeft meerdere rollen. De Nederlandse Reisopera is nog op zoek naar dansers.

De regie is in handen van Paul Carr, die ook tekende voor de regie van Der fliegende Holländer en Hänsel und Gretel bij de Reisopera. Otto Tausk dirigeert en Carmine De Amicis is bewegingsregisseur.

De première is 20 januari 2024 in het Wilminktheater in Enschede en daarna reist de productie door Nederland tot en met 18 februari. De Reisopera meldt: ‘de opera bevat referenties naar seksuele handelingen, de productie is niet geschikt voor hele jonge theaterbezoekers!’

Weer Orphée

Na de productie van Floris Visser uit 2015, en Orphée | L’Amour | Eurydice uit 2022 keert, de Reisopera weer terug naar het klassieke liefdesdrama van Orpheus die zijn geliefde Euridice verliest. Ook dit keer in de versie van Christoph Williband (von) Gluck, Orphée et Eurydice.

Campagnebeeld Orphée et Eurydice. © De Nederlandse Reisopera

Bij de Nederlandse Reisopera zingen dit keer Yaroslav Abaimov* (Orphée), eerder te gast in Les Pêcheurs de perles (2015) en Così fan tutte ( 2016), Kritsina Bitenc** (Eurydice), ook veelvuldig in Nederland te zien en te horen, ook als Eurydice in 2015 bij de Reisopera in de regie van Floris Visser en de Spaanse sopraan Lucia Martin Carton (L’Amour). Zij was in 2019 in het Festival Oude Muziek te zien met La Capella Reial de Catalunya.

Voor deze opera verzorgt Phion, het orkest van Gelderland & Overijssel de begeleiding en zingt Consensus Vocalis de koorscènes. Dirigent is Sascha Goeztel en de regie is vanJennifer Williams. Pim Veulings is de choreograaf.

Ook deze opera gaat in het Wilminktheater in Enschede in premiere en wel op 13 april 2024. Daarna worden decors van Yoko Seyama met de kostuums van Sanne Oostervink in de vrachtwagens geladen om tot en met 18 mei Nederland door te reizen en 10 verschillende steden aan te doen.

Meezing Messiah

Naast de opera’s brengt De Nederlandse Reisopera de inmiddels traditionele Meezing Messiah op 10 december in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Meezingen met 999 andere zangers! Klaas -Jan de Groot dirigeert, er zijn vier solisten, te weten sopraan Sophie Junker, alt Anna Harvey, tenor Caspar Singh en bas Marcell Bakonyi. Het VU-Orkest en Consensus Vocalis maken dit zangfeest compleet. Aanmelden kan op de website van De Nederlandse Reisopera.

Meezing Messiah in Carré Foto: © De Nederlandse Reisopera

 

Tussen de twee seizoenen

Niet echt in het nieuwe seizoen 2023-2024, maar een leuk zomerevenement is de deelname van de Reisopera op verschillende manieren tijdens Kunst in het Volkspark. Op 11 juni tussen 11.00 en 17.00 uur zijn er workshops en optredens van onder meer het Reisopera Kinderkoor en delen uit Eidolon,de spiegelfuik een stuk van en door jonge theatermakers. Het festival in het Volkspark Enschede is vrij toegankelijk.

De gehele voorstelling Eidolon, de spiegelfuik is te zien van 24 juni tm 2 juli in de Performance Factory in Enschede. De voorstelling is gebaseerd op Fidelio.

Verder lezen, luisteren en kijken

Die tote Stadt van Korngold werd in 2018 lovend besproken door Peter Franken

Over de pocketversie van Jevgeni Onjegin in 2019 was Peter Franken ook zeer enthousiast.

Annemarie Kremer zong de titelrol in Das Wunder der Heliane in Wenen, met dirigent Jac van Steen. Hier voeren zij samen de aria ‘Ich gin zu ihm’ uit.

Floris Vissers productie van Orphée et Eurydice won in 2015 de Opera van het jaar Award van Place de l’Opera.

*Yaroslav Abaimov zong Nadir in Les Pêcheurs des perles in 2015

**Het vorig seizoen oogstte Kristina Bitenc groot succes als Titania in A Midsummer night’s Dream bij Opera Zuid,

 

 

 

Vorig artikel

Holland Festival 2023: één opera

Volgend artikel

Heerlijk overdreven Orphée Opera Zuid

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen