AchtergrondBinnenkortFeatured

Nederlandse cd met werk van Jake Heggie

Jake Heggie’s cyclus Eve-Song werd zes jaar geleden voor het eerst in Nederland uitgevoerd door sopraan Lilian Farahani en pianist Maurice Lammerts van Bueren. Op zondag 30 juni verschijnt de langverwachte cd van het stuk. François van den Anker vroeg de componist naar zijn eisen en wensen voor de uitvoering van zijn werk.

Jake Heggie: “Ik ben gek op zangeressen, ben dat altijd geweest.” (© Ellen Appel)

Sopraan Lilian Farahani en pianist Maurice Lammerts van Bueren voerden in juni 2013 tijdens het Festival Classique de cyclus Eve-Song van Jake Heggie uit. Een groot succes. Op YouTube werd de video duizenden keren bekeken en de gedachte van een cd-opname kwam even op. “Maar dat was geen serieus plan”, zei Lilian Farahani in een interview met Place de l’Opera in 2018. “Ik voelde me daar toen nog helemaal niet klaar voor.”

Jaren later kwam het er toch van, dankzij grote investeringen in tijd door de makers en dankzij een crowdfundingsactie. Maurice Lammerts van Bueren hield contact met componist Jake Heggie, die hij in de zomer van 2017 ontmoette in Berlijn. Naar aanleiding van die ontmoeting dook het idee van een cd opnieuw op. Afgelopen winter werden de cyclus Eve-Song en de ‘musical scene’ At the Statue of Venus opgenomen in de studio van Zefir Records.

Op de achtergrond was Heggie voortdurend aanwezig dankzij e-mail en skype. Lammerts van Bueren ging in discussie met de componist over zijn pianopartij. “Jake is nogal scheutig met aanwijzingen over pedaalgebruik. Daar zit vaak een idee achter over resonanties in de klank. Ik speel het zelf graag wat transparanter.”

Jake Heggie is een veelgevraagd componist van kamermuziek, koorwerken, opera en liederencycli. Hij ziet zichzelf als een echte operacomponist. Met zijn opera Dead Man Walking, die sinds de première in 2000 overal ter wereld wordt opgevoerd, maakte hij naam. Dit voorjaar loopt een serie opvoeringen in het Duitse Oldenburg en op 7 juni brengt de Welsh National Opera het stuk in Cardiff. Nieuw werk, If I were You, gecomponeerd in opdracht van het Merola Opera Program in San Francisco, staat gepland voor deze zomer.

Heggie heeft veel bijgedragen aan het liedrepertoire. Hij schreef speciaal werk voor bekende zangeressen als Jamie Barton en Kiri Te Kanawa. Over het idee dat Maurice en Lilian nu zijn werk op cd hebben gezet – wereldwijd de tweede opname van Eve-Song – is hij “superthrilled”. “Make it your own”, is zijn boodschap aan de twee.

U hebt verschillende liederencycli gecomponeerd voor en over vrouwen. Hebt u ooit geanalyseerd waar die fascinatie en inspiratie vandaan komen?
“Ik ben opgegroeid tussen sterke, gecompliceerde vrouwen – en ze hebben me altijd gefascineerd. Sinds ik een kind was, heb ik gezien hoe vrouwen gemarginaliseerd werden, slecht behandeld, onbegrepen, niet serieus genomen. Het stoorde me en maakte me kwaad. Ik werd als vanzelf aangetrokken tot verhalen, gedichten en andere teksten van en over vrouwen en de keuzes die ze maken om te overleven.”

Lilian Farahani bereidt zich voor op de fotoshoot voor het Heggie-album. (© Maurice Lammerts van Bueren)

Lilian Farahani heeft gezegd: “Ik heb het gevoel dat hij heel erg aan onze kant staat, aan de kant van vrouwen en zangeressen.” Hoe reageert u daarop?
“Dat is absoluut waar, ik sta 100 procent aan de kant van vrouwen. Ik ben gek op zangeressen, ben dat altijd geweest. Toen ik nog klein was, had ik een obsessie voor filmmusicals en popzangeressen. Na mijn twintigste kwamen daar steeds meer operazangeressen bij. Zangers die geweldig zingen en én acteren hebben het magische, krachtige vermogen om ons mee te nemen op diep emotionele reizen. Ik bewonder hun moed, hun discipline en hun durf.

Mijn doel is muziek te componeren waarmee ze diep kunnen gaan, maar die ze ook doet zweven. Muziek die ze uitdaagt, zonder ze te overdonderen. Ik wil ze met mijn werk in staat stellen al hun expressieve mogelijkheden te benutten.”

Lied is altijd een combinatie van zanger én pianist. Volgens Maurice bent u heel precies in de partituur. Wat is uw advies voor het uitvoeren van uw werk?
“Eigenlijk luidt mijn advies voor zanger en pianist hetzelfde: het gaat erom het verhaal te vertellen, mensen mee te nemen op een emotionele reis. Daarvoor staan veel wegen open. In mijn partituur geef ik de begeleiders een landkaart met zoveel informatie als er op een pagina bladmuziek past. Maar ze moeten het zich eigen maken en hun eigen manier vinden om die weg af te leggen. Ik hou er wel van om verrast te worden door gedurfde keuzes die het verhaal verbeteren en verrijken.

In Maurice hoor ik een spectaculaire pianist met een eminente techniek en een sterk gevoel voor de grote lijnen, voor de kleuring en het vertellen van het verhaal. Daarover maak ik me voor deze cd geen enkele zorgen.”

Let op: dit concert is verplaatst naar een nieuwe datum: zondag 30 juni om 15.00 u.

Eve-Song wordt op de cd gecombineerd met At the Statue of Venus, een keuze waarin ook Jake Heggie een stem had. De cd Woman, the making of… wordt op zondag 30 juni om 15.00 uur gepresenteerd in de NedPhO Koepel in Amsterdam. Zie voor meer informatie over de presentatie de website van het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Vorig artikel

aus LICHT schitterend uitgevoerd

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Aviel, René en Kristine

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.