BinnenkortNieuws

Zangstudio brengt gigantische opera

Zangstudio Haarlem presenteert van 16 tot en met 19 maart Cajanus – een gigantische opera in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem. Het nieuwe werk van librettist Hetty Heyting en componist Egon Kracht gaat over Daniël Cajanus, een gigant die aan het begin van de achttiende eeuw door Europa trok.

Promotiebeeld van Cajanus - een gigantische opera. (© Joris Jan Bos)
Promotiebeeld van Cajanus – een gigantische opera. (© Joris Jan Bos)

“Daniël Cajanus is een Finse gigant van 2,5 meter die aan het begin van de achttiende eeuw door Europa trekt om zichzelf tentoon te stellen”, zo vertelt Zangstudio Haarlem. “Hij reist van Polen, waar hij dient in het leger van August de Tweede, naar Londen, Parijs en Amsterdam, waar hij tentoongesteld wordt in de Menagerie van het echtpaar Metz, dat ook een café in Haarlem bezit. Zo komt hij uiteindelijk in Haarlem terecht, waar hij zich inkoopt in het Proveniershuis, om tot aan zijn dood verzorgd te worden. Hij wordt begraven in de Oude Baaf, in een anoniem graf, omdat hij bang is dat zijn botten gestolen worden door wetenschappers.”

Theatermaakster Hetty Heyting verdiepte zich in het verhaal van Cajanus en schreef een libretto op rijm over hem. Egon Kracht voorzag het van muziek en muziektheaterregisseur Vincent van den Elshout creëerde een enscenering. De muzikale leiding is in handen van Maria van Nieukerken, bekend als dirigent van verschillende koren.

Cajanus – een gigantische opera wordt uitgevoerd door honderdtwintig zangers, acteurs, dansers, musici en scouts. Een belangrijke rol is weggelegd voor de tachtig zangers van het projectkoor van Zangstudio Haarlem. Ook het Spaarne Jeugdkoor en het Haarlems Kinderkoor zijn bij de voorstelling betrokken.

De hoofdrollen worden vertolkt door bariton Michel Poels (Cajanus), tenor Gerben Houba (Metz, Roelof Sweris) en alt/mezzosopraan Petra Ehrismann (Anna Metz/moeder van Cajanus). Poels en Ehrismann runnen samen Zangstudio Haarlem. Acteur Richard de Ruijter speelt de rol van de dwerg Wybrand Lolkes.

Cajanus gaat op 16 maart in première, maar op 14 en 15 maart zijn er al try-outs. Verdere voorstellingen zijn er op 17, 18 en 19 maart. Zie voor meer informatie de speciale website van Cajanus.

Vorig artikel

Antonacci is een impressionante Pénélope

Volgend artikel

Wagners Liebesverbot uitgebracht op dvd

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.