AchtergrondBinnenkort

Het seizoen 2019/2020 van OPERA2DAY

Wat is OPERA2DAY komend seizoen van plan? Het Haagse gezelschap brengt meer dan honderd voorstellingen van vijf producties, waaronder een grote nieuwe productie met het New European Ensemble: Opera Melancholica.

Campagnebeeld van Opera Melancholica, de grote nieuwe productie die OPERA2DAY in seizoen 2019/2020 presenteert. (© Henk Bleeker)

OPERA2DAY heeft zich de afgelopen jaren bewezen als een grote speler in de Nederlandse operascene. Ieder seizoen presenteert het gezelschap een grote productie, waarmee het lange tournees door het land maakt. Daaromheen produceren artistiek directeur Serge van Veggel, muzikaal directeur Hernán Schvartzman en algemeen directeur Alice Gubler nog tal van voorstellingen, vaak in samenwerking met andere gezelschappen.

Twee tournees die in seizoen 2018/2019 al begonnen, lopen komend seizoen verder. De voorstelling Amadeus, een samenwerking met De Theateralliantie/Het Nationale Theater, is nog tot en met november 2019 in het land te zien. Het is een muziektheaterversie van Peter Shaffers toneelstuk over de ‘clash’ tussen Mozart en Salieri, met een hoofdrol voor sopraan Lucie Chartin.

Ook Dangerous Liaisons, de nieuwe opera die OPERA2DAY in januari dit jaar creëerde aan de hand van de beroemde briefroman Les liaisons dangereuses en het operarepertoire van Vivaldi, is komend seizoen nog te zien, maar niet in Nederland. Het Theater Orchester Biel Solothurn voert de barokvoorstelling met eigen orkest en cast dertien keer uit in april en mei 2020.

Nieuw komend seizoen is Opera Melancholica, waarin OPERA2DAY het publiek wil meenemen naar het “anatomisch theater van de psyche” tijdens een “tocht langs alle regionen van de menselijke geest”. Centraal in de voorstelling staan een verhaal van Edgar Allan Poe en de muziek van Philip Glass, met onder meer de Nederlandse première van Glass’ opera The Fall of the House of Usher.

OPERA2DAY werkt voor de productie samen met het New European Ensemble en Scapino Ballet Rotterdam. Serge van Veggel voert de regie en Carlo Boccadoro heeft de muzikale leiding. In de cast onder anderen Lucie Chartin en Drew Santini. De première is op 29 januari 2020 in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

OPERA2DAY slaat ook de handen ineen met de Nederlandse Reisopera. Samen met Studio Drift brengen de beide operagezelschappen op 25 januari 2020 een nieuwe productie van L’Orfeo van Monteverdi in première. Hernán Schvartzman leidt de voorstellingen, de regie komt van Monique Wagemakers.

Van een heel andere schaal en smaak is A Bite at the Opera, een samenwerking van OPERA2DAY met de Stadsschouwburg Utrecht en brasserie De Zindering. Samen verzorgen ze van 8 december tot en met 10 mei 2020 vier avonden met muziek en eten. Tussen de gangen door brengt OPERA2DAY een keur aan muziek, met verschillende ensembles en artiesten.

Zie voor meer informatie over het seizoen de website van OPERA2DAY.

Vorig artikel

Reisopera te gast op de Zwarte Cross

Volgend artikel

Opera in de zomer: Rossini Opera Festival

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.