AchtergrondBinnenkortBuitenland

Opera in de zomer: Rossini Opera Festival

Van het groene gras in Glyndebourne tot de Alpenpieken van Verbier, van het hete Aix-en-Provence tot het koele Bregenzer water: het seizoen van de operafestivals staat weer voor de deur. In een tiendelige serie blikken we vooruit. Deel 10: het Rossini Opera Festival in Pesaro.

Vogelvlucht

Carlo Rizzi leidt de nieuwe productie van L’equivoco stravagante. (© Tessa Traeger)

Iedere zomer staat Rossini’s geboortestad Pesaro in het teken van zijn operamuziek. In het compacte Teatro Rossini, in de grote Vitrifrigo Arena (ruim 10.000 plaatsen) en op diverse andere locaties worden operaproducties en concerten opgevoerd, met vaak ook zeer onbekende Rossini-titels. Het festival vindt dit jaar voor de veertigste keer plaats (11 t/m 23 augustus).

Op het programma staan vier grote producties: Semiramide in een nieuwe coproductie met de Opéra Royal de Wallonie in Luik, een herneming van Demetrio e Polibio uit 2010, een nieuwe productie van L’equivoco stravagante en een talentenproductie van Il viaggio a Reims door de Accademia Rossiniana ‘Alberto Zedda’. Verder is er een eenmalige uitvoering van de cantate La riconoscenza en zijn er zeven concerten, met onder anderen Angela Meade, Antonino Siragusa, Jessica Pratt en Simone Alberghini.

Onze keuze

Een geroemd artistiek/muzikaal team en een cast vol Rossini-specialisten: de nieuwe productie van L’equivoco stravagante belooft veel. De komedie was Rossini’s tweede opera en zijn eerste tweeakter. Het verhaal gaat over de vergaande poging van Ermanno om het hart van Ernestina te winnen, die zich juist aangetrokken voelt tot de rijke Buralicchio.

In 2008 zette het Rossini Opera Festival dit werk al eens op dvd (uitgebracht bij Dynamic), dit jaar mogen Moshe Leiser en Patrice Caurier een nieuwe enscenering verzorgen. Het duo maakte eerder onder meer een producties van Rossini’s L’italiana in Algeri bij de Salzburger Festspiele, Le comte Ory bij het Opernhaus Zürich en Otello bij Opera Vlaanderen.

De muzikale leiding is in handen van Carlo Rizzi. Hij leidt het Orchestra Sinfonica Nazionale della Rai en een cast met onder anderen Teresa Iervolino (Ernestina), Pavel Kolgatin (Ermanno), Davide Luciano (Buralicchio) en Paolo Bordogna (Gamberotto). Er zijn voorstellingen op 13, 16, 19 en 22 augustus in de Vitrifrigo Arena.

Clips en links

Het Rossini Opera Festival is niet heel actief op YouTube, maar een paar impressies van de afgelopen jaren zijn er wel te vinden, evenals een volledige stream van de masterclass die tenor Juan Diego Flórez deze week op de Accademia Rossiniana ‘Aberto Zedda’ gaf.

https://www.youtube.com/watch?v=rCamu6Fhrws

Volledige programmering Rossini Opera Festival 2019

Vorig artikel

Het seizoen 2019/2020 van OPERA2DAY

Volgend artikel

Opera in de media: week 30 van 2019

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.