BinnenkortHeadline

Opera in de media: week 30 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 30 van 2019 (20 – 26 juli) aandacht voor de opening van de Bayreuther Festspiele, rechtstreeks op de Duitse radio, en voor de tv-uitzending van Rigoletto op de Bregenzer Festspiele.

Video

René Pape. (© Mathias Bothor)

Pape in Dresden
De Dresdner Festspiele bestaat al meer dan veertig jaar. Tijdens het openingsconcert van dit jaar werden Schumanns Frühlingssymphonie en liederen van Schubert uitgevoerd. De vocale bijdrage kwam van bas René Pape. Ivor Bolton leidde het Dresdner Festspielorchester.
Arte: zondag 21 juli om 17.55 u.

Rigoletto op het water
De Bregenzer Festspiele, deze week van start gegaan, presenteert dit jaar Rigoletto van Verdi. Onder muzikale leiding van Enrique Mazzola en in een regie van Philipp Stölzl – die ook het decor op het buitenpodium ontwierp – zingen de solisten. Wie precies in de tv-uitzending van het ZDF te zien is, valt moeilijk te voorspellen; voor de meeste rollen zijn twee of drie alternerende zangers gecast. Eén van de Rigoletto’s is de Amerikaanse bariton Scott Hendricks.
ZDF: zondag 21 juli om 22.15 u.

Fragmenten aus LICHT
Het afgelopen seizoen kreeg een veelbesproken en veelgeprezen apotheose met aus LICHT, de samenvatting van de opera LICHT van Karlheinz Stockhausen. Op de site van Arte Concert staan korte impressies van verschillende onderdelen uit het driedaagse programma.
Arte Concert: on demand.

Nieuw op YouTube

Gemaksmuziek
Op YouTube vind je soms verrassende video’s. Tien uur onafgebroken beelden van een open haard bijvoorbeeld, of een kerstliedjesmedley van vele uren. Dit is nieuw: Opera – Overtures & Instrumental Arias is een anderhalf uur durende verzameling van instrumentale stukken uit opera’s van onder anderen Puccini, Mozart en Bizet.

Audio

Massenet in Bregenz-binnen
In Bregenz is deze zomer buiten en binnen opera te beleven. In het Festspielhaus traden afgelopen week het Praags Philharmonisch Koor en de Wiener Symponiker onder leiding van Antonino Fogliani op in de opera Don Quichotte van Massenet. Het stuk ging in 1910 in première in Monte Carlo. In Bregenz waren de solisten onder anderen mezzosopraan Anna Goryachova, bas Gabor Bretz en bariton David Stout.
NPO Radio 4: zaterdag 20 juli om 19.00 u.

Stotijn zingt Mahler
In de zomerversie van het Zondagochtendconcert is een opname te beluisteren van de liederen uit Des Knaben Wunderhorn van Mahler. Ze werden gezongen door mezzosopraan Christianne Stotijn en bariton Dietrich Henschel. De opname dateert volgens opgave van Radio 4 van maart 2006. Het Radio Philharmonisch Orkest werd geleid door Mark Wigglesworth.
NPO Radio 4: zondag 21 juli om 10.00 u.

Alt Helena Rasker. (© Taco van der Werf)

Barok in Sanssouci
Op het programma van het Ensemble 1700 onder leiding van Dorothee Oberlinger stonden werken van Händel, Scarlatti en Bononcini bij het optreden in de Orangerie van het paleis Sansscouci in Potsdam. Onder anderen sopraan Roberta Invernizzi en alt Helena Rasker waren solist.
NPO Radio 4: maandag 22 juli om 20.00 u.

Prégardien zingt Mozart
Tijdens het Mozart Festival Würzburg afgelopen mei speelde het Freiburger Barockorchester onder leiding van Lorenza Borrani met als solist tenor Julian Prégardien. Op het programma stonden werken van Mozart, Schubert en Méhul.
NPO Radio 4: dinsdag 23 juli om 20.00 u.

Vocaal tijdens de Proms
Het optreden van Voces8 tijdens de BBC Proms van enkele dagen eerder is op woensdag 24 juli te horen in het Zomeravondconcert. Er klonken werken van onder anderen Hildegard von Bingen, Josquin des Prez en Jonathan Dove. Het optreden vond plaats in de Cadogan Hall in London.
NPO Radio 4: woensdag 24 juli om 20.00 u.

Bayreuth opent
De openingsavond van de Bayreuther Festspiele 2019 wordt live uitgezonden op de radio door NDR Kultur. Tannhäuser wordt uitgevoerd door het koor en orkest van de Bayreuther Festspiele onder leiding van Valery Gergiev. De titelrol wordt gezongen door Stephen Gould, Landgraf Herrmann is een rol van Stephen Milling en Lise Davidsen is Elisabeth.
NDR Kultur: donderdag 25 juli om 15.57 u.

Delft van start
Rechtstreeks vanaf het Delft Chamber Music Festival zendt het Zomeravondconcert een optreden uit van verschillende musici, onder wie Candida Thompson en gastprogrammeur Thomas Oliemans. De bariton zingt liederen van Schubert en de wereldpremière van Ex Tenebris Mundi, een nieuw werk van Robert Holl.
NPO Radio 4: donderdag 25 juli om 20.00 u.

Weektip

Bayreuth vroeger
Komende week is er weer volop Wagner-opera tijdens de Bayreuther Festspiele. Op YouTube staat veel kort materiaal en verschillende opera’s, maar daarvan is vaak alleen het geluid in beweging. Deze video-opname is met bewegend beeld. In Das Rheingold, opgenomen in 1976, ziet u onder anderen Donald McIntyre en Matti Salminen. Regisseur was Patrice Chéreau, Pierre Boulez stond voor het orkest.

Vorig artikel

Opera in de zomer: Rossini Opera Festival

Volgend artikel

Oliemans wijdt Delft Chamber aan Orpheus

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.