AchtergrondBinnenkortFeatured

De opera-agenda: januari en februari

Seizoen 2019/2020 komt dichterbij. Alle details zijn te vinden in de opera-agenda van Place de l’Opera. In deze serie geven we per twee maanden tips voor producties die, in elk geval op papier, veel doen beloven.

John Osborn treedt op in de Serie Grote Zangers. (© Matilde Fassó)

Geliefde Grote Zanger
John Osborn, een tenor die zich de afgelopen jaren met virtuoze rollen bij De Nationale Opera en de NTR ZaterdagMatinee zeer geliefd heeft gemaakt, is te gast in de Serie Grote Zangers. Hij neemt zijn echtgenote Lynette Tapia (sopraan) en pianist Thomas Bagwell mee. Ze brengen “Spaanse furie en Amerikaanse swing”. Het echtpaar is dezelfde maand te horen bij het Rotterdams Operakoor, dat op 4 januari als nieuwjaarsconcert I puritani van Bellini uitvoert.
Serie Grote Zangers in het Muziekgebouw aan ’t IJ: 10 januari 2020.

Twee Orfeo’s
Januari biedt twee mogelijkheden om de ‘eerste opera’ uit de geschiedenis te bewonderen: L’Orfeo van Claudio Monteverdi. Eerst brengt de NTR ZaterdagMatinee een concertante uitvoering onder leiding van Leonardo García Alarcón, die zijn eigen Cappella Mediterranea en Choeur de Chambre de Namur meebrengt. Het concert vervangt de oorspronkelijk geplande uitvoering van Händels Orlando. Twee weken later brengen de Nederlandse Reisopera en OPERA2DAY in een coproductie eveneens Monteverdi’s opera, in een regie van Monique Wagemakers en onder leiding van Hernán Schvartzman. In de Matinee zingt Valerio Contaldo de titelrol, bij de Reisopera en OPERA2DAY is dat Samuel Boden, die eerder met succes Orpheus vertolkte in Orphée et Eurydice van Gluck, de Opera van het Jaar 2015.
NTR ZaterdagMatinee in het Concertgebouw: 11 januari 2020.
De Nederlandse Reisopera en OPERA2DAY op tournee: 25 januari t/m 22 februari 2020.

Glass-première
OPERA2DAY maakt met het New European Ensemble en het Scapino Ballet Rotterdam een nieuwe voorstelling: Opera Melancholica. De makers nemen je mee naar het “anatomisch theater van de psyche”, zo beloven ze. Hoofdbestanddeel van de productie is de opera The Fall of the House of Usher van Philip Glass, een werk dat niet eerder in Nederland te horen was. Serge van Veggel voert de regie, in de cast onder anderen Lucie Chartin, Emma Fekete en Drew Santini.
OPERA2DAY op tournee: 19 januari t/m 19 maart 2020.

Belcantomatinee
De NTR ZaterdagMatinee is bekend en geliefd vanwege zijn topuitvoeringen van belcanto-opera’s. Komend seizoen staat weer een ouderwets vocaal feest op het programma: Semiramide van Rossini, met sopraan Salome Jicia in de titelrol, alt Varduhi Abrahamyan als Arsace, tenor Michele Angelini als Idreno en bas Mirco Palazzi als Assur. Michele Mariotti leidt het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor.
NTR ZaterdagMatinee in het Concertgebouw: 1 februari 2020.

Maarten Engeltjes zingt Winterreise van Schubert. (© Marco Borggreve)

Ongewone Winterreise
Schuberts Winterreise wordt ieder seizoen wel geprogrammeerd. Een overbekend muziekstuk. In het Muziekgebouw aan ’t IJ is de liederencyclus echter op een zeer ongebruikelijke wijze te horen: uit de mond van countertenor Maarten Engeltjes, begeleid door Jan-Paul Grijpink op de fortepiano. “Uitvoeringen door countertenor zijn niet uniek, maar wel zeldzaam”, stelt de concertzaal.
Muziekgebouw aan ’t IJ: 8 februari 2020.

Alle Da Pontes
De Munt in Brussel presenteert in februari een ambitieus project: het voert de hele Mozart/Da Ponte-trilogie uit. Le nozze di Figaro, Così fan tutte en Don Giovanni worden geregisseerd door Jean-Philippe Clarac en Olivier Deloeuil van het kunstenaarscollectief Clarac-Deloeuil > le lab. Antonello Manacorda dirigeert de meeste voorstellingen. In de casts onder anderen Robert Gleadow, de Nederlandse sopraan Lenneke Ruiten (twee rollen: Fiordiligi en Donna Elvira) en Iurii Samoilov.
De Munt in Brussel: 18 februari t/m 28 maart 2020.

Rotterdamse Strauss
Het Rotterdams Philharmonisch Orkest brengt een eenmalige, integrale uitvoering van Die Frau ohne Schatten van Richard Strauss. Topdirigent Yannick Nézet-Séguin staat voor het orkest, het Rotterdam Symphony Chorus en het Nationaal Kinderkoor. In de cast louter topzangers, zoals Stephen Gould, Elza van den Heever, Michaela Schuster, Michael Volle, Amber Wagner en Thomas Oliemans.
Rotterdams Philharmonisch Orkest in De Doelen: 23 februari 2020.

Bekijk het volledige opera-aanbod in de opera-agenda van Place de l’Opera.

Vorig artikel

Documentaire over Charkov Opera uitgebracht

Volgend artikel

Zomerserie: waar is Marcel Beekman?

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.