Nieuws

Documentaire over Charkov Opera uitgebracht

Charkov City Opera & Ballet uit Oekraïne toert in november en december opnieuw langs de schouwburgen in Nederland met Verdi’s Aida. VANAFNUL Film reisde vorig jaar naar Charkov om het Nederlandse artistieke team te volgen bij hun voorbereiding op de productie. De documentaire is nu online te zien.

De Charkov City Opera is sinds een paar jaar een vaste gast in Nederland. Ieder seizoen toert het gezelschap met bekende operatitels langs theaters en schouwburgen in het land.

Tijdens hun meest recente tournee (januari en februari dit jaar) bracht het Oekraïense gezelschap Aida, in een regie van Marc Krone, onder muzikale leiding van Jeroen Weierink en gechoreografeerd door André de Jong. Die productie keert in november en december terug in de schouwburgen.

Filmmaker John Rouvroye van VANAFNUL reisde vorig jaar september mee naar Charkov om te zien hoe Krone, Weierink en De Jong zich op Aida voorbereidden. “De lokale realiteit van politieke tegenwerking, gebrekkige logistiek en een steeds wisselende bezetting zet het productieproces onder druk”, beschrijft de maker. “De spanning neemt verder toe als blijkt dat er in dezelfde beperkte tijd naast een nieuwe Aida nog een tweede opera hernomen moet worden.”

De film Opera in Charkov is vanaf nu online te zien via de website van VANAFNUL. De film kost 6,96 euro.

Hieronder de trailer van Opera in Charkov:

OPERA IN CHARKOV from VANAFNUL on Vimeo.

Vorig artikel

Viotti vervangt Elder bij seizoensopening DNO

Volgend artikel

De opera-agenda: januari en februari

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.